Pirat1 Report post Posted January 20, 2024 Znalazłem w końcu czas, żeby wkleić kilka zdjęć z mojego nowego zbiornika... Po przesiadce w lipcu 2023 z Red Sea Max Nano 75 na Waterbox Marine X 60.2 - 206 litrów w obiegu. wymiary długość 60cm, szerokość 50 cm, wysokość 50 cm Lampa Red Sea ReefLed 90 + Reef Factory Reef Flare Bar S Odpieniacz Nyos Quantum 120 Pompa Jebao MDP-3500 2 cyrkulatory Jebao SLW-10M + cyrkulator Tunze Turbelle Nanostream 6040. Grzałka Aquael Ultra Heater 200W Sól - Red Sea niebieska Baling - Modern Reef All-in-one Reef-Keeping System Zbiorniczek zakupiony w CoralHouse w Bielawie, bardzo POLECAM !!!! Czy ktoś na forum ma jeszcze takie akwarium ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
michalstdg Report post Posted January 22, 2024 Jest jeden waterbox na forum ale w wersji z panelem. Fajnie ,że dostępnych jest coraz więcej gotowych zestawów w naszym kraju. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sevarar Report post Posted January 23, 2024 Ja mam Waterbox ale mniejszy i długa jeszcze droga do osiągnięcia tego co Ty masz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted January 24, 2024 Jak popatrzyłem na ceny to nie dziwię się że jest ich tak mało. Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
Pirat1 Report post Posted January 24, 2024 8 godzin temu, mazmaciek napisał: Jak popatrzyłem na ceny to nie dziwię się że jest ich tak mało. Ale za to nie ma z tymi zbiornikami takich problemów jak z Red Sea. Reklamacje też bez problemu uwzględniają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sevarar Report post Posted January 24, 2024 7 godzin temu, Pirat1 napisał: Ale za to nie ma z tymi zbiornikami takich problemów jak z Red Sea A jakie są problemy z Red Sea? Kiedyś pewnie mnie najdzie ochota na większe, szczerze to już mam ochotę i zastanawiam się właśnie nad Red Sea. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janusz81 Report post Posted January 24, 2024 8 godzin temu, Pirat1 napisał: Ale za to nie ma z tymi zbiornikami takich problemów jak z Red Sea. Reklamacje też bez problemu uwzględniają. Miałeś jakieś problemy z Red Sea? Bo coś mi sie wydaje że większość powiela jakieś zasłyszane plotki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kirzan Report post Posted January 25, 2024 Z Red Sea jest taki problem, że potrafi sylikon puścić jest pełno filmów na youtube. Ja sam jestem posiadaczem akwarium od Red Sea i jak narazie jest wszystko ok. Jedynie co mnie denerwuje to zawór membranowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pirat1 Report post Posted January 25, 2024 7 godzin temu, Kirzan napisał: Z Red Sea jest taki problem, że potrafi sylikon puścić jest pełno filmów na youtube. Ja sam jestem posiadaczem akwarium od Red Sea i jak narazie jest wszystko ok. Jedynie co mnie denerwuje to zawór membranowy. Dokładnie, wiele filmików krąży po sieci jak sylikon przepuszcza. Osobiście miałem akwarium Red Sea i bardzo szybko kilka rzeczy się zepsuło... Red Sea nigdy nie wspomogło. Dodam, że akwarium było na gwarancji. Waterboxa mam od lipca 2023 i ostatnio zauważyłem bąbelek powietrza pomiędzy sylikonem w sumpie. Wystarczyło zdjęcie i dowód zakupu. Wczoraj wysłali nowego sumpa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janusz81 Report post Posted January 25, 2024 10 godzin temu, Kirzan napisał: Z Red Sea jest taki problem, że potrafi sylikon puścić jest pełno filmów na youtube. Ja sam jestem posiadaczem akwarium od Red Sea i jak narazie jest wszystko ok. Jedynie co mnie denerwuje to zawór membranowy. Też mam Red Sea od dłuższego czasu, niema żadnych problemów, wykonanie wydaje sie być staranne. Z zaworem membranowym to racja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pawel90 Report post Posted February 26, 2024 Jak się sprawdzają cylkulatory SLW 10 ? Dodałeś Tunze bo nie wystarczają Jebao? I chciałbym się jeszcze zapytać na ile procent masz ustawioną pompę obiegową ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pirat1 Report post Posted February 28, 2024 W dniu 27.02.2024 o 00:06, Pawel90 napisał: Jak się sprawdzają cylkulatory SLW 10 ? Dodałeś Tunze bo nie wystarczają Jebao? I chciałbym się jeszcze zapytać na ile procent masz ustawioną pompę obiegową ? Cyrkulatory pracują u mnie już 2 lata i nie miałem z nimi żadnego problemu. Jak każdy cyrkulator po pewnym czasie gdzieś się zabrudzi i zmniejsza się jego wydajność, wtedy uruchamiam Tunze. Jeżeli chodzi o pompę obiegową to mam ustawioną na 100% Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pawel90 Report post Posted February 28, 2024 Aktualnie jest fajna Promocja w erybce na nowszy model tych falowników i zastanawiam się czy 10 ALW wystarczą,albo lepiej dwa razy 20 ALW brać.One są tak samo mocne jak SLW. Tydzień temu przesiadałem się na taki sam zbiornik jak ty posiadasz.Teraz muszę jeszcze falowniki dobrać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pirat1 Report post Posted February 29, 2024 15 godzin temu, Pawel90 napisał: Aktualnie jest fajna Promocja w erybce na nowszy model tych falowników i zastanawiam się czy 10 ALW wystarczą,albo lepiej dwa razy 20 ALW brać.One są tak samo mocne jak SLW. Tydzień temu przesiadałem się na taki sam zbiornik jak ty posiadasz.Teraz muszę jeszcze falowniki dobrać. Lepiej kup mocniejsze, zawsze możesz zmniejszyć moc. Tak z ciekawości zapytam, gdzie zakupiłeś zbiorniczek? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sith114 Report post Posted February 29, 2024 16 godzin temu, Pawel90 napisał: Aktualnie jest fajna Promocja w erybce na nowszy model tych falowników i zastanawiam się czy 10 ALW wystarczą,albo lepiej dwa razy 20 ALW brać.One są tak samo mocne jak SLW. Tydzień temu przesiadałem się na taki sam zbiornik jak ty posiadasz.Teraz muszę jeszcze falowniki dobrać. Podchodziłbym do ALW z dystansem biorąc pod uwagę, że są sterowane tylko po wifi ;P Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted March 1, 2024 22 godziny temu, sith114 napisał: Podchodziłbym do ALW z dystansem biorąc pod uwagę, że są sterowane tylko po wifi ;P No właśnie, czy w nich można włączyć karmienie (jak w tych typowych robi się to przyciskiem) a potem cyrkulator sam wróci do poprzedniej funkcji? Jakoś nie mogę tego rozgryźć. Tak czy inaczej potwierdzam, że wolę jak mają także przyciski do sterowania i sorry za zaśmiecanie tematu. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ https://nano-reef.pl/forums/topic/122138-spełniając-marzenia-etap-2-250l-plus-sump/ Share this post Link to post Share on other sites
Pawel90 Report post Posted March 2, 2024 W dniu 29.02.2024 o 09:47, Pirat1 napisał: Lepiej kup mocniejsze, zawsze możesz zmniejszyć moc. Tak z ciekawości zapytam, gdzie zakupiłeś zbiorniczek? Kupiłem używany na eBay.Szukałem długo Red sea 170 ale trafił się nagle Waterbox i zdecydowałem się na niego. Jak na razie jestem jedynie nie mogę PO4 zbić po przeniesieniu... A co do falowników mam trochę obawę że dwa x ALW 20 będzie za mocne. I tak samo myślałem że ALW będzie miał wyłącznik na karmienie.A do ustawienia wystarczy mi Aplikacja. Teraz używam SLW- M , I on też posiada tylko wyłącznik na karmienie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pirat1 Report post Posted March 5, 2024 W dniu 2.03.2024 o 13:14, Pawel90 napisał: Kupiłem używany na eBay.Szukałem długo Red sea 170 ale trafił się nagle Waterbox i zdecydowałem się na niego. Jak na razie jestem jedynie nie mogę PO4 zbić po przeniesieniu... A co do falowników mam trochę obawę że dwa x ALW 20 będzie za mocne. I tak samo myślałem że ALW będzie miał wyłącznik na karmienie.A do ustawienia wystarczy mi Aplikacja. Teraz używam SLW- M , I on też posiada tylko wyłącznik na karmienie. jak znajdziesz chwilę, to zapodaj jakieś fotki :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pawel90 Report post Posted March 17, 2024 W dniu 5.03.2024 o 14:23, Pirat1 napisał: jak znajdziesz chwilę, to zapodaj jakieś fotki :-) Po przeniesieniu wyszło mi trochę cyjano na koralach i w refugium. Zbiornik musi się jeszcze ustabilizować. W dniu 1.03.2024 o 10:47, chris_ek napisał: No właśnie, czy w nich można włączyć karmienie (jak w tych typowych robi się to przyciskiem) a potem cyrkulator sam wróci do poprzedniej funkcji? Jakoś nie mogę tego rozgryźć. Tak czy inaczej potwierdzam, że wolę jak mają także przyciski do sterowania i sorry za zaśmiecanie tematu. Kupiłem dwie ALW 20 i mają wyłącznik na kontrolerze ale nie włącza się automatycznie ponownie , trzeba samemu włączyć.Jest to przycisk na wifi . Ja sobie je połączyłem razem z SLW-M cylkuratorem i on ma funkcję Feed. Razem wyłączają się na 10 min i automatycznie włączają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pirat1 Report post Posted March 18, 2024 W dniu 17.03.2024 o 14:25, Pawel90 napisał: Po przeniesieniu wyszło mi trochę cyjano na koralach i w refugium. Zbiornik musi się jeszcze ustabilizować. Kupiłem dwie ALW 20 i mają wyłącznik na kontrolerze ale nie włącza się automatycznie ponownie , trzeba samemu włączyć.Jest to przycisk na wifi . Ja sobie je połączyłem razem z SLW-M cylkuratorem i on ma funkcję Feed. Razem wyłączają się na 10 min i automatycznie włączają. Bardzo ładny zbiorniczek :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites