Jump to content
Sign in to follow this  
jacgues

Jaki generator ozonu do zbiornika ~ 700l?

Recommended Posts

Cześć,

Jaki generator ozonu jest wart uwagi? Te akwarystyczne kosztują oczywiście 5x więcej niż odpowiedniki do innych zastosowań. 

40 minut temu, 9866666 napisał:

Ja mam Certizon C100, rozkręcony na 3/4 i włączam go na godzinkę/dwie w nocy.

Masz podłączony pod odlieniacz i dlaczego   w nocy ?

Edited by JerzyB (see edit history)

Jak to działa? Jak macie to podłączone?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

3 godziny temu, katani napisał:

Jak to działa? Jak macie to podłączone?

U mnie podłączony pod odlieniacz i włączany 15min na dobę . 

Ale to samo wytwarza ciśnienie i ciśnie do wężyków czy jak? Pod kostkę to jakoś można podłączyć jak w słodkim z brzęczkiem? Ja nie mam odpieniacza.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

A jak wygląda dawkowanie na starcie, trzeba mieć jakiś sprzęt do pomiaru redox, czy wyatarczy jakaś określona dawka? 

Witam

Tu na forum jest mnóstwo postów odnośnie ozonu wystarczy wpisać w wyszukiwarkę ozonowanie. U  mnie ozon tłoczy pompka aquaela.

Pozdrawiam

Włączony w nocy ze względu na ph i ilość powietrza - przynajmniej tak wyczytałem.

Mam podłączony bezpośrednio do odpieniacza - mam wejście w odpieniaczu na ozonator (tunze 9430 skimmer)

Nie mierzę redoxu, na czuja mam ustawione godzinę w nocy, tak na 70% mocy swojego C100

Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >>

Jest 637l