Jump to content
Sign in to follow this  
Opelin

Jakie wartości soli rozpuszczalnych dopuszczanie.

Recommended Posts

Czołem,

Jakie wartości soli rozpuszczalnych dopuszczacie w swojej wodzie z filtra RODi? 

Przyznam się szczerze, że testuję właśnie czy wartość do powiedzmy 4 ppt będzie miała negatywny wpływ na baniak. 

Dlaczego? 

Ano zauważyłem, że utrzymywanie wody po filtrze z wartością 0 ppt jest okropnie upierdliwe. Korzystam z filtra liniowego, w którym mam żywicę o oznaczeniu MB20. Średnio po 4 podmianach (cotygodniowych ok 15L) oraz co ok 3-4 dyniowym uzupełnianiu pojemnika na dolewkę. Wartość ta wskakuje na 2 ppt. 

A może jestem przewrażliwiony i nawet wartość w okolicach 10 ppt nie będzie szkodziła? 

Co o tym myślicie dajcie znać proszę. Wymiana tej żywicy raz w miesiącu nie dość, że tanio nie wychodzi to no właśnie jest mega upierdliwa. 

U mnie, być może z winy starej membrany, po wymianie wszystkich filtrów mam 2-3 ppt. Wymieniłem bo nabrałem podejrzeń co do RO ponieważ pojawiało mi się dino, a po sprawdzeniu RO miała 12 ppt. Uważam, że z tym całkowitym zerem to trochę przesada.

Ja akwarium zalewałem wodą która miała 16. Jak coś złego się dzieje to sprawdzam co tam leci, a jak w porządku to po co ruszać , szczególnie że żywica tania to nie jest. 
Ja mam 3 filtry z żywicą podłączone szeregowo, jak zaczyna się coś dziać odpinam pierwszy za membraną, wymieniam żywicę i zapinam jako ostatni i tak w kółko. Nawet taka stara żywica coś tam jeszcze wyłapie 

Edited by mazmaciek (see edit history)

3 godziny temu, mazmaciek napisał:

Ja akwarium zalewałem wodą która miała 16. Jak coś złego się dzieje to sprawdzam co tam leci, a jak w porządku to po co ruszać , szczególnie że żywica tania to nie jest. 
Ja mam 3 filtry z żywicą podłączone szeregowo, jak zaczyna się coś dziać odpinam pierwszy za membraną, wymieniam żywicę i zapinam jako ostatni i tak w kółko. Nawet taka stara żywica coś tam jeszcze wyłapie 

Ciekawy pomysł z takim kolejkowaniem wkładów. W sumie mam 1 pusty wkład to chyba nawet zrobię tak jak Ty. Powiedz na ile w przybliżeniu przerobionych L wody Ci to wystarcza? 

Upgrade :D

Dzięki @mazmaciek za pomysł :bow. Pojemność "żywiczna" zwiększona dwukrotnie. 

IMG_20240222_194951.jpg

IMG_20240222_195003.jpg

Edited by Opelin (see edit history)

Jeszcze pytanie. Może nieco odbiegam od tematu ale co myślicie o pompce do filtra RO? Mam kiepskie ciśnienie sieciowe (ok 2,5BAR) przez co dużo wody idzie mi w ściek. Dołożenie tej pompki podobno znacząco poprawia stosunek wody od filtrowanej względem odrzutu. 

Ktoś ma, stosuje? Napiszcie proszę. Bo tania nie jest, a nie wiem czy ma sens.

Dodam jedynie, że membrana którą posiadam to 200GDP

Edited by Opelin (see edit history)

Zdecydowanie polecam taką pompkę.Ja osobiście żałuję,że długi czas urabialem wodę bez niej.Naprawde robi robotę.

Niedawno na kanale YT Zenon testował jak wychodzi: jedna membrana, dwie membrany i dwie membrany plus pompa. Wniosek: dwie membrany to moim zdaniem najlepsze wyjście.