Rafal6666669 Report post Posted July 15 Witam wszystkich Kostka 30x30x35 -30l zalana 14.07 filtr fzn 3 a w nim 1l siporaxu i wata grzałka 50w Oświetlenie obecnie 5w stare / planowane jakieś diy belka led skała sucha Fiji Man 3,3kg piasek suchy Blue Treasure 2kg bakterie seachem stability sól aquaforest reef salt Filtr RODI spławik do zasolenia kupiłem pokarm dla krabów, wrzuciłem kilka granulek do zbiornika czy to wystarczy dla bakterii ? czy lepiej kupić jakieś mrożonki? dokupić jakąś ożywioną skałę czy na samych bakteriach akwarium wystartuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted July 15 9 godzin temu, Rafal6666669 napisał: kupiłem pokarm dla krabów, wrzuciłem kilka granulek do zbiornika czy to wystarczy dla bakterii ? czy lepiej kupić jakieś mrożonki? Ja cykl azotowy zamykałem za pomocą jakiegoś pokarmu suchego, tylko rozdrabiałem i wrzucałem co 2-3 dni niewielkie ilości. 9 godzin temu, Rafal6666669 napisał: dokupić jakąś ożywioną skałę czy na samych bakteriach akwarium wystartuje? Jeżeli masz blisko kogoś albo sklep gdzie możesz uzyskać taki kawałek skały (tylko żeby nie było plag w tym zbiorniku) to jasne. Ewentualnie garść piasku z dojrzałego zbiornika też się sprawdzi. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Share this post Link to post Share on other sites
Opelin Report post Posted July 16 (edited) Maleńki zbiorniczek. Absolutnie nie neguję, wręcz zachęcam, ale nie będzie łatwo... Na początek daj temu z 2 tygodnie spokoju. Po tym czasie wrzuć kostkę mrożonki i zostaw na kolejne 2 tygodnie (łącznie miesiąc). Dozuj bakterie zgodnie z tym co na etykiecie w przeliczeniu na Twój litraż. Nadto bakterii karmić nie musisz. Te co zdechną zastąpisz nową porcją po każdym tygodniu. Gdy cykl azotowy się zamknie możesz zacząć od prostych korali + rybka, która zastąpi kostkę mrożonki Światło zmień, 5W to jakiś żart do tego mega białe - glony będą miały radochę przy takim spektrum.... Reszta w porządku przy takim litrażu. Ps. Piach masz grubo. Nie grzeb w nim zwłaszcza po dłuższym czasie.... A! I grzałka Ci niepotrzebna zwłaszcza o aktualnej porze roku Powodzenia! Edited July 16 by Opelin (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted July 17 A ja bym dowalił piachu z działającego akwarium tak jak radzi Krzysiek Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites
Rafal6666669 Report post Posted July 19 Dzięki wszystkim za rady, dzisiaj mija 5 dzień działania zbiornika, postanowiłem dokupić na czas dojrzewania 0,5kg żywej skały nano branch + dolałem 2l wody która trafiła do mnie ze skałą. Pożniej tą skałę dam do filtra albo wywalę nie bardzo mi się podoba. Co do życia na skale to za dużo tego nie było, trochę małych robaczków + chyba jakieś glony wapienne, coś pomarańczowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted July 19 7 godzin temu, Rafal6666669 napisał: Co do życia na skale to za dużo tego nie było, trochę małych robaczków + chyba jakieś glony wapienne, coś pomarańczowego. To życie, które widzisz najprawdopodobniej nie przetrwa natomiast ważniejsze jest to, którego nie widzisz czyli bakterie i mikroorganizmy, i w sumie o nie chodzi. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ Share this post Link to post Share on other sites
Opelin Report post Posted July 19 Skoro skała Ci wizualnie nie odpowiada to ustaw ją tymczasowo na tej czerwonej skale tak aby przepływ wody był przez nią jak największy - zrobisz z niej najlepszy użytek - ulepszysz filtrację. Skały nie wyrzucaj, zrób jak mówiłeś, połam i wrzuć ją potem do filtra - to cenne źródło bakterii. Krzysiek zalecał dołożenie piasku, ale strzelam, że miał na myśli zastąpienie części lub całości tego co już masz piachem z działającego zbiornika. Bo jak na mój gust/odczucia to już i tak masz go sporo. Na tak mały zbiornik jeden błąd przy zruszeniu podłoża i uwalniając bakterie beztlenowe wywołasz katastrofę. Powiem Ci co ja bym zrobił... Zasiedlenie i możliwie skrócenie całego procesu przy tak malutkim zbiorniku to nie problem dla np sklepu. Tak de facto mógłbyś wziąć skałę, piach, media i wodę z działającego zbiornika i miałbyś odpalony zbiornik po ok miesiącu. Po prostu sklep oddałby Ci części swojego akwarium. Ale rozumiem, że każdy ma własne wyobrażenia i poczucie gustu więc spoko Tak jak pisałem uzbrój sie w cierpliwość. To trochę potrwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tapajos32 Report post Posted July 26 wywal czym prędzej tę lampkę - jak widzę ma dużo białego światła - przy dojrzewaniu to nie jest dobry pomysł. Taka słona szklanka wymaga przede wszystkim ogromnej cierpliwości - i zaparcia - bo w takim małym litrażu każda egipska plaga wygląda jak armagedon, wiem coś o tym bawię się w 30l już chyba 7 rok;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelM Report post Posted September 1 Z ciekawości - jak głośny jest Twój filtr ? Quote Share this post Link to post Share on other sites