adriann135@interia.eu Report post Posted September 17 Witam, proszę o poradę startuje ze zbiornikiem z wewnętrzną filtracja, czy dobrze planuje? Do komory z odpieniaczem planuje dorzucić watę i nie wiem co jeszcze mogę dodać?, do środkowej Komory gdzie juz jest klasyczna ceramika różnej wielkości planuje dodatkowo AF life Bio Fil. Ktoś może doradzić z doświadczenia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted September 17 gąbki nie dawaj. straszny syf się zbiera. najlepsza jest wata meblarska, tniesz w kawałki i do kubła jak się zabrudzi. Ceramika moim skromnym zdaniem niewiele robi. trzeba ją regularnie wymieniać na nową, może wtedy coś czyni. miałem u siebie filtr przepływowy 7l, zasypany life biofil i maxspect, po likwidacji zero reakcji zbiornika. (stare zdjęcie sumpa) Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
adriann135@interia.eu Report post Posted September 19 @katani a jeszcze mam ostatnie pytanie, odpieniacz uruchomić bezpośrednio po zalaniu czy odczekać konkretny czas? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted September 19 Nie wiem, nie znam się na odpieniaczach, nie używam. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Ironista Report post Posted September 22 Z odpieniaczem to daj sobie w ogóle spokój. Szkoda prądu. Quote I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Share this post Link to post Share on other sites
mazmaciek Report post Posted September 22 A ja używam do podbijania ph nocą, i czasami coś też wywali. ja bym poczekał do pierwszych ryb Quote Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Share this post Link to post Share on other sites