barti77 Report post Posted December 2, 2024 Hej, w tym tygodniu będę zamawiał resztę sprzętu więc niedługo start. Myślę że to w końcu ten moment żeby dowiedzieć się jakie ryby polecacie do akwarium. Ogólna wiedzę w tym zakresie już mam ale zawsze możecie mnie zaskoczyć Sęk w tym że wolę jak ryby mają więcej miejsca niż "na styk" i wolę dawać im większy komfort życia niż minimalne akwarium, jednocześnie chciałbym mieć sporo różnych gatunków aby obserwować ich zachowania. Czy macie jakieś swoje "sety" do takiego akwarium? Myślę że akwarium będzie rafowe i wstępnie zastanawiałem się nad: 2 x Amphiprion ocelaris 1 x Nemateleotris magnifica Fire Fish 1 x Pterapogon kauderni 1 x Salarias fasciatus 1 x Oxycirrhites typus 1 x Pseudocheilinus hexataenia 1 x Ptereleotris evides 1 x Escenius Bicolor blenny Czy taka obsada będzie ok? Czy dorzucili byście coś? Coś odjęli? A może macie jakieś inne ciekawe propozycje zestawienia? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Opelin Report post Posted December 2, 2024 (edited) Godzinę temu, barti77 napisał: 2 x Amphiprion ocelaris Terytorialna ryba. Ukwiał i co najmniej 50 cm2 przestrzeni wokół, a będzie ok Godzinę temu, barti77 napisał: 1 x Pseudocheilinus hexataenia Piękna i BARDZO terytorialna ryba - patroluje całe akwarium. Zalecam wpuścić jako ostatnią z obsady. Wszystko co wejdzie PO NIEJ będzie tępione. Zalety - zjada wirki i inne niechciane drobne dziadostwo (te chciane jak kiełże, niestety też) Edited December 2, 2024 by Opelin (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
chris_ek Report post Posted December 2, 2024 1 godzinę temu, barti77 napisał: 1 x Salarias fasciatus 1 x Escenius Bicolor blenny Oba to ślizgi więc może być różnie. Quote https://nano-reef.pl/forums/topic/112968-spelniając-marzenia-etap1-kostka-64l/ https://nano-reef.pl/forums/topic/122138-spełniając-marzenia-etap-2-250l-plus-sump/ Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted December 2, 2024 1 godzinę temu, barti77 napisał: 1 x Oxycirrhites typus 1 x Pseudocheilinus hexataenia to pierwsze + krewetki = brak krewetek. A krewetki jednak to pożytecznie zwierzątka. Drugie... Jest wiele mniej agresywnych wargaczy. Brakuje jakiegoś pokolca lub dwóch. Ślizgi mogą, ale nie muszą się ganiać. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
barti77 Report post Posted December 2, 2024 Ok to jakie wargacze proponujecie? I jakie pokolce do tak niedużego akwarium? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Opelin Report post Posted December 2, 2024 33 minuty temu, barti77 napisał: Ok to jakie wargacze proponujecie? I jakie pokolce do tak niedużego akwarium? A dlaczego akurat wargacz? Nemo to garbik I też wcale nie gorszy. W sumie Hexa to najładniejszy z wargaczy - ale to moje zdanie. Pokolce: Zebrasoma Xanthurum - piękna ryba, nie tak często spotykana jak choćby Hepatus. Do tego mniej "postrzelona", ale też agresywna - zwłaszcza wobec innych pokolców. Zawsze chciałem mieć, ale litraż nie pozwala.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted December 2, 2024 Kup jakiegoś pokolca z rodzaju Ctenochaetus. To niezmordowani glonożercy. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites