Luki 1 Report post Posted January 8 Witam, czy moglibyście doradzić lampę nad zbiornik 100x60x60. Obsada miękie, lps i może mało wymagające sps. Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sith114 Report post Posted January 8 Godzinę temu, Luki 1 napisał: Witam, czy moglibyście doradzić lampę nad zbiornik 100x60x60. Obsada miękie, lps i może mało wymagające sps. Z góry dziękuję za odpowiedź. Zależnie czy chcesz kupic w Polsce czy np zakup na ali Cie interesuje. Nad zbiornikiem 80x70x45 mam 2x A8SE i światła sporo. A lampy chodzą na ~40%. Cenowo te nowe chinki wypadają super. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Danielj Report post Posted January 9 Philips Coral Care, producent podaje, że na takie akwarium wystarczy jedna. Quote 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 9 Ja używam Coral care, jedna da radę do prostych korali, ale będzie ciemniej po bokach i ostre światło na środku. Dwie byłyby super. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Danielj Report post Posted January 9 15 minut temu, katani napisał: Ja używam Coral care, jedna da radę do prostych korali, ale będzie ciemniej po bokach i ostre światło na środku. Dwie byłyby super. Fal ma dwie w 160x90 cm akwarium, co prawda doświetla jeszcze belkami orphek, ale u niego prawie same akropory. A Twoje Katani chodzą na 100% ? Pytam bo sam kupiłem właśnie tę lampę gen2 do swojego akwarium. Quote 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Share this post Link to post Share on other sites
Opelin Report post Posted January 9 (edited) A ja polecam Red Sea Reef LED 50 w ilości 2 sztuk. Może nie uwydatnia kolorow jak Radion czy Reef Flare, ale posiada soczewkę mieszajacą, a korale przy niej rosną jak na drożdżach.... Aha i nie kosztuje 2k+ jak Radion czy RF za sztukę, a "jedyne" 1200+ za sztukę No nie mniej. Ja polecam. Edited January 9 by Opelin (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 9 1 godzinę temu, Danielj napisał: Fal ma dwie w 160x90 cm akwarium, co prawda doświetla jeszcze belkami orphek, ale u niego prawie same akropory. A Twoje Katani chodzą na 100% ? Pytam bo sam kupiłem właśnie tę lampę gen2 do swojego akwarium. Siema, w życiu. Ja mam 3 na 120x70, ale ja lubię jak cały zbiornik ma równe światło i nie ma stref cienia. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites