Jump to content
MixEEr

Jak złapać rybe która nie chce wejśc w pułapke - alternatywne sposoby

Recommended Posts

witam jak mi bardzo zależy na złapaniu jakiejś rybci to robię rybom głodówkę następnie duża siatka z ulubionym pokarmem i same wchodzą do siatki .

no chyba że komuś rekina wypożyczę ona lubi się bawić w berka , HeHe :rolleyes:

Hahahaha

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Próbowałem podobnego sposobu, staram się od 2 dni złapać ale Percona, złapałem ale... dwa Mitrxy i wszystkie ryby a ten cwaniak ucieka. :(

c64.gif

Ja mam to samo z babką kopiącą. Wszystkie sposoby zawiodły. Wkładałem siatkę zostawiając ją na kilka dni. Podrzucałem do niej mrożonki, próbowałem również pułapek z butelki. Wszystkie ryby i krewetki pakowały się do siatki i pułapek.. Wszystkie oprócz babki. Na razie sobie odpuściłem bo brak mi pomysłów. Babka tym czasem pływa sobie wesoło i sypie wszędzie piachem :).

Czasami gdy ryba była uparta radziłem sobie odgradzając część zbiornika plexi albo inną siatką ale nie u każdego się da coś takiego zamontować.

c64.gif

mam do wyłapania z akwarium strasznie dynamiczną i złośliwą , atakującą inne ryby ,

jest to Pseudochromis fuscus , już zamęczyła 2 pteragony teraz goni babkę większą od siebie .

myślałem o kupnie kuszy i zapolowaniu na nią .

Na haczyk??

dokładnie na malutki haczyk i ochotka lub wodzień ale ochotka u mnie dała rade na końcu żyłki plastikowa rurka niczym wędka i na łowy:)

Ja łapię na ,,latarkę" dwie,trzy godzinki po zgaszeniu światła latarką po oczach delikwentowi i delikatnie z zaskoczenia do siatki... Wczoraj tak eksmitowałem apogona,siup i do siatki,nie zdążył się zdziwić :yes

Polecam sposób z latarką. Trzeba pod wieczór zgasić szybko światło w akwarium i poświecić latarką po oczach rybie którą chcemy złapać. Ryba w szoku stoi w miejscu - łatwo wtedy ją złapać

Odświeżę trochę temat . . .kupiłem niestety C.Flavissima bo mi się bardzo podobała - wiem podstawowy błąd akwarysty - no i teraz płacę za to wysoką cenę, a mianowicie unicestwiła mi kilka LPSów bo ciągle je dziobie. Pytanko jak ją złapać bo ciągle się chowa w grocie, próbowałem złapać ją jak podpływała pod powierzchnię i karmiłem i wtedy błyskawicznie zanurzałem siatkę na ryby ale niestety nie złapałem a ryby strasznie lękliwe się zrobiły i ze stresu Xanthurum dostał wysypki :(

Proszę o propozycje

Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu)

2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018)

odpieniacz: Deltec SC 1456

cyrkulacja : 2 x Tunze 6055

obieg : Eheim Compact+ 3000

start 24.05.16

Witam, oglądałem kiedyś film o firmie Pacific Sun i tam Pan Przemek mówił taka ciekawostkę ze ryby nie widza światła czerwonego i dzięki temu można je odłowić oczywiście tylko jak się swieci czerwone światło, może to pomoże ? Pozdrawiam

pułapka i cierpliwość , imperatora łapałem trzy dni , ważne jest aby w pułapce było to co lubi jeść i czekać

U mnie sprawdza się czerwona lampka rowerowa ze słabymi bateriami i całkowite zaciemnienie pomieszczenia.

ja też łapałem w całkowitym zaciemnieniu z małą latarką. Dzień wcześniej włożyłem siatkę do akwarium, żeby ryby się przyzwyczaiły

siatka nie będzie stresować jak zostawisz w akwa ?:) 
słyszałem, że ktoś tak zrobił, a nie miał pokrywy i ryba zestresowana wyskoczyła z akwarium :/ 

Ile w tym prawdy to nie wiem, ale wolałem nie sprawdzać u siebie ^^ :) 

Prosty sposób. Ciemno w akwarium i akrylowa rura fi 200. Każda ryba wpłynie w wodzie nie widać akrylu. Ja tak łapie swoje ryby później już siatka wyjmuje z rury.
Sprawdzony skuteczny sposób

4e7ee8680c32772c6ab74a10edb30314.jpg

Dariusz Barcikowski
Wysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka