adamo7 Report post Posted October 7, 2017 witam, podpowiecie jakie falowniki zamontować do glossy cube 50x50x63 oczywiście ciche i nie za duże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
aTomek Report post Posted October 7, 2017 (edited) Ja bym założył 2x Tunze 6020 bo są niewielkie. Niestety mało opinii o nich jest na forum. Edited October 7, 2017 by aTomek (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted October 7, 2017 Jebao RW-4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dadario Report post Posted October 7, 2017 Ja w 50x40x50 miałem rw4 i 6020. Było bardzo dobrze, cicho i bez martwych stref. Ale niestety tunze padł(kupiłem już używany z forum) no i dokupiłem kolejne rw4...jest jeszcze lepiej niż wcześniej ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 7, 2017 Napisz jeszcze pod jaką obsadę korali mają być te falowniki, bo to też jest ważne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamo7 Report post Posted October 7, 2017 Narazie planuje miękie Miękie Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 8, 2017 Może taki zestaw jak zaproponował kolega dadario, bo warto mieć choć jeden mocniejszy regulowany jak zmieni się koncepcja na obsadę. Lub 2 sztuki SW-2 też będzie dobrym wyborem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamo7 Report post Posted October 8, 2017 a te sw-2 czym się różnią od rw-4 przepływością czy mocą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 8, 2017 Wszystkim http://www.sklep.aqua-trend.pl/pompa-cyrkulacyjna-jebao-sw2-2500lh-kontrolerem-bezprzewodowym-p-236.html, http://www.sklep.aqua-trend.pl/pompa-cyrkulacyjna-jebao-rw4-4000lh-kontrolerem-bezprzewodowym-p-121.html porównaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamo7 Report post Posted October 8, 2017 czyli krótko mówiąc 2 takie sw-2 powinny ogarnąć taki baniak? Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 8, 2017 Teoretycznie tak. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę skałę jak ją ustawisz i ile jej będzie, z czasem korale też podrosną. Może szybko będziesz robił przekładkę na większe akwarium, to w takim przypadku lepiej wziąć mocniejsze. Moim zdaniem pod miękkie i LPS to dwa SW-2 wystarczą, lub żeby mieć pewność że nie zabraknie mocy kup po jednym RW-4 i SW-2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted October 8, 2017 21 minut temu, maciej01 napisał: kup po jednym RW-4 i SW-2. ale najpierw sprawdź (zapytaj sprzedawcę) czy dadzą się zsynchronizować bo jak jedna będzie "robić swoje a druga swoje" to .. kicha Quote Share this post Link to post Share on other sites
dadario Report post Posted October 8, 2017 Wbrew pozorom nie kicha. Tryb synchronizacji w małym akwarium typu kostka nie przydaje się za bardzo. Ja mam ustawione "każdy sobie". Tryb pracy przerywany z różnym czasem przerw. Dzięki temu na 3stopniu mocy nie mam martwych stref a nieprzewidywalność prądu wody podnosi cały syfek. Czasami strumień się niweluje, czasami wzajemnie wzmacnia. Synchronizacja będzie się lepiej sprawdzać w długich zbiornikach. Przynajmniej takie mam wrażenie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
rodzyngit Report post Posted October 8, 2017 Godzinę temu, maciej01 napisał: Wszystkim http://www.sklep.aqua-trend.pl/pompa-cyrkulacyjna-jebao-sw2-2500lh-kontrolerem-bezprzewodowym-p-236.html, http://www.sklep.aqua-trend.pl/pompa-cyrkulacyjna-jebao-rw4-4000lh-kontrolerem-bezprzewodowym-p-121.html porównaj. to ja trochę z innej beczki, wszystkie te pompy RW/SW-2,4,8 mają w parametrach przepływ od 500L do 2500/4000/8000 i pytanie czy wszystkie jednakowo będą dmuchać na pierwszym biegu ? mam w 140L jedną RW-8 i na 3 biegu robi już sporą zadymę Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamo7 Report post Posted October 8, 2017 chyba jednak zdecyduję się na rw-4 2szt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted October 8, 2017 Teraz, adamo7 napisał: chyba jednak zdecyduję się na rw-4 2szt. słuszny wybór - lepiej mieć zapas mocy i możliwość ustawienia jak się chce - "synchro" czy nie - doświadczalnie sprawdzisz jak będzie lepiej Quote Share this post Link to post Share on other sites
maciej01 Report post Posted October 8, 2017 33 minuty temu, silvia napisał: ale najpierw sprawdź (zapytaj sprzedawcę) czy dadzą się zsynchronizować bo jak jedna będzie "robić swoje a druga swoje" to .. kicha Czy ktoś tu pisał wcześniej, że mają być zsynchronizowane na jednym sterowniku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted October 8, 2017 1 minutę temu, maciej01 napisał: Czy ktoś tu pisał wcześniej, że mają być zsynchronizowane na jednym sterowniku? a musiał ? po co się ograniczać skoro można tak czy tak ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lukas_gr Report post Posted October 19, 2017 1 tunze 6040, masz sterowanie, możesz sobie ustawić falowanie czy co tam potrzebujesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
adriann135@interia.eu Report post Posted August 26 Czy akwarium w dalszym stopniu żyje? Przystępuje do projektu o taki sam zbiornik. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites