Skocz do zawartości

Historia edycji

chabov

chabov

Witajcie.

Mam problem z acroporami i rozważam przejście na AF
Ale od początku: 
Akwarium 170x64x75h
Oświetlenie 9 świetlówek giessmana w konfiguracji 4 białe, 4 niebieskie, 1 różowa.
Za filtracje odpowiada nieprzewymiarowany odpieniacz, dsb (ponad rok ma), refugium(2 miesiące, pięknie rośnie).

Parametry: 
Zasolenie: 34 ppt
No3 0,2
Po4 0,02
Ca 430
Mg 1385
Kh 7,4

Obsada rybek to 3 pokolce (hepatus, żółtek, scopas), para błaznów, para pterapogonów, brzydal, 5 chromisów.

Z środków dodatkowych które podaję to prodibio reefbooster i coral vits (naprzemiennie co 15 dni każdy więc po jednym w tygodniu), dodatkowo b-color i f-color od reeflowers (raz w tygodniu po około 3/4 dawki zalecanej).
Podmiany 55 litrów na tydzień (sól Blue Treasure SPS). 

Lpsy oraz montipory, stylopory, seriatoropory, millepory polipują, przyrastają i polipują jak szalone.
Zoasy jeśli nie są obżarte przez asteriny (walka trwa) to ładnie śmigają, quadricolor w ilości 5 sztuk pompują się na maksa.

Ostatnio poleciała mi jedna acropora, teraz zaczyna druga...
Nie podwijają sukieneczek, raczej dostają plamy na bokach
]Zatrzymały przyrost, kolorki też jakoś tak nie te co były :(

Jak polecacie przechodzić na produkty AF?
Jakoś tak od razu?
Nie jestem obeznany w produktach AF i... co tu robić, co dodawać, co zamieniać...

chabov

chabov

Witajcie.

Mam problem z acroporami i rozważam przejście na AF
Ale od początku: 
Akwarium 170x64x75h
Oświetlenie 9 świetlówek giessmana w konfiguracji 4 białe, 4 niebieskie, 1 różowa.
Za filtracje odpowiada nieprzewymiarowany odpieniacz, dsb (ponad rok ma), refugium(2 miesiące, pięknie rośnie).

Parametry: 
Zasolenie: 34 ppt
No3 0,2
Po4 0,02
Ca 430
Mg 1385
Kh 7,4

Obsada rybek to 3 pokolce (hepatus, żółtek, scopas), para błaznów, para pterapogonów, brzydal, 5 chromisów.

Z środków dodatkowych które podaję to prodibio reefbooster i coral vits (naprzemiennie co 15 dni każdy więc po jednym w tygodniu), dodatkowo b-color i f-color od reeflowers (raz w tygodniu po około 3/4 dawki zalecanej).
Podmiany 55 litrów na tydzień (sól Blue Treasure SPS). 

Lpsy oraz montipory, stylopory, seriatoropory, millepory polipują, przyrastają i polipują jak szalone.
Zoasy jeśli nie są obżarte przez asteriny (walka trwa) to ładnie śmigają, quadricolor w ilości 5 sztuk pompują się na maksa.

Ostatnio poleciała mi jedna acropora, teraz zaczyna druga...
Nie podwijają sukieneczek, raczej dostają plamy na bokach
]Zatrzymały przyrost, kolorki też jakoś tak nie te co były :(

Jak polecacie przechodzić na produkty AF?
Jakoś tak od razu?
Nie jestem obeznany w produktach AF i... co tu robić, co dodawać, co zamieniać...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.