Cześć
Nie wiem czy to dobry dział, bo pewnie będę miał masę pytań ale w nowicjuszach są tylko pytania o sprzęt.
Tak czy siak:
Akwarium 120 x 50 x 60h, 15mm ow bez wzmocnień.
Sump 90x40x45h plus osobny zbiornik na rodi
Stelaż z profili alu 40mm, 120 x 50 x 80h
Hydraulika: wyjście z pompy na miękkiej rurze, potem rura pcv 25mm, powrót przez sito i rurą 32mm przez nieszczęsny zawór kulowy, rewizja 25mm
Lampka TMC V2 iLumenAir 1200
Pompa obiegowa Jebao DCP3000 / setpoint 90% - bezgłośna
Pompa cyrkulacyjna Jebao CP40 / setpoint 80% - prawie bezgłośna
Odpieniacz Deltec 1456 - głośny jak diabli niezależnie od ustawień, badziew do przeróbki, reklamacji, albo do piwnicy jako zapasowy.
Dolewka Levelautomatic Eye
Pompa dozująca Jebao DP-4
UPS PowerWalker VFI 2000 TGB w drodze
Reaktor TMC REEF-React 500 czeka na rozwój wydarzeń.
Mieszkamy w Norwegii, woda ukradziona z morza w czasie przypływu i powolutku podgrzana z 6 do 26 stopni.
Refugium/DSB wystartowało 2 tyg temu na piachu z dna fiordu z odrobiną różnokolorowego zielska i drobnych żyjątek.
Z zoologicznego doszło spaghetti i jakieś śmieszne zielsko z kulkami zamiast liści.
Do baniaka trafiło 20kg żywego piachu i 25kg bardzo lekkiej skały z frachtu z Bali po uprzednim usunieciu martwych gabek i wszystkiego co dawało nieprzyjemny zapach lub ewidentnie nie żyło.
Ze skały wylazło trochę krabów, ślimaków, kiełży, wężowidła i 5-6cm rawka błazen o którym za chwilę.
W ruch poszedł program reef mature od red sea. W momencie w którym to piszę, jesteśmy pod koniec 6 dnia.
woda po 6 dniach:
26st
kH 9
Ca 430
Mg 1315
NO2 0,01
NO3 2,5
PO4 0,00
fosfor mierzony milwauke mw12, reszta testów salifert
Tematy o które chciałem zapytac:
-
Denerwuje nas odpieniacz, dziad jest głośny nawet z drugiego pokoju, sama pompa po odczepieniu od obudowy jest bezszelestna nawet na pelnej mocy. Po podpięciu do obudowy zaczyna brzęczeć chociaż odpieniacz niczego nie dotyka, rozbieralem go i składałem z 5 razy - bez efektu.
Może jest jakiś trick na tą niemiecką "jakość", wie ktoś jak badziewiaka wyciszyc?
-
Czym przykleić odpadającą szynę grzebienia bez opróżniania akwarium? Mogę obniżyć poziom wody na czas klejenia ale chciałbym żeby nie trwało to długo.
-
W skład zestawu reef mature wchodzi NO3:PO4 -X , w wątkach o dozowaniu węgla pod postacią wódki czy vsv zaleca się je wyłącznie do dojrzałych zbiorników a tu już drugiego dnia.
Mimo wszystko zdecydowałem się na stosowanie i zacząłem od 10ml pierwszego dnia i w tej chwili dotarłem do 3x1 ml (NO3 50 -> 2,5 ; PO4 2,5 -> 0,00)
-
Ostatni temat to nasz rawka błazen, nie mamy pojęcia jak przeszedł kontrolę skały i trafił do głównego baniaka. Na ten moment w niczym nam nie przeszkadza, stuka sobie grzecznie w kamieniach i likwiduje niechciane kraby tak ze pancerze lataja po akwarium.
Regularnie nurkuję, we fjordach i krabów jest od groma, czy jak mu wrzucę kilka krabów co tydzień, to bedzie polowac na ryby? Jakoś szkoda takie ładne kolorowe eksterminowac, no i żona dała mu już imię i nie wiadomo czy można go w ogóle ruszyć
Zawsze mogę wrzucić bandytę do sumpa ale coś się boję że z komory pompy przeskoczy sobie do refugium.
Link do zdjęć na imgur:
https://imgur.com/a/S9Mbj
Podziękowania dla żony za cierpliwość i pomoc.