U mnie obecnie nad 160x60x60cm wisi hybryda, starszy model PS Metis CRP 3x100W + DIY 4x80W.
Sama lampa z oryginalnym programem Bali nie daje rady z doświetleniem boków oraz z acrami ;-(
Korale można ustawić przy samej powierzchni wody ale i tak widać cienie między trzema wąskimi panelami.
Po dołożeniu 4szt T5 zaczyna się robić dobrze a acry rosną od samego dna.
Cena zakupu ok 1600zł(używki) + 800zł z T5'kami, efekt zadowalający ale w przyszłości dołożę jeszcze 2szt T5 ;-).
Dla mnie jest ważna szerokość lampy bo lubię trochę pogrzebać w akwarium.
Przy odrobinie zdolności manualnych i odpowiednio dobranych odbłyśnikach można wykonać hybrydę o szerokości nie przekraczającej 36cm przy 6szt. T5.
Dodatkowym plusem jest bardzo dobre chłodzenie konstrukcji bo T5 są na wierzchu.
Jak dla mnie lampy PS mają mało światła niebieskiego i założyłem u siebie 3szt E5+szt T5.
E5 Blue Pop firmy Euroquatics to świetlówka ledowa 40W podłączona do standardowego statecznika-teraz mam hybrydę, która mnie zadowala.
Reasumując 3x40W+3x100W LED+ 80W T5-i nie jest to za dużo ale barwy są ok.
Problemy:
zawieszał się program Bali-przy przechodzeniu na kolejny PAR lampa włączała program Manual Override, okazało się że winne są zasilacze.
Serwis telefonicznie pomógł znaleźć usterkę ;-)
Zasilacze opisane są jako 150W czyli z dużym zapasem do paneli 100W. Niestety większość po kilku latach zaczyna się grzać (objawy-przy max. obciążeniu parzą i to zły znak)
Koszt używanych lepszej jakości to ok 40zł.
Wiatraki po kilku latach eksploatacji mogą się zatrzymywać lub przy wolniejszych obrotach warczeć.
Zalety:
wąska zwarta konstrukcja, brak jakiejkolwiek rdzy, dostępne rożne gotowe programy jak Bali itp., bardzo cicha praca, zasilacze na zewnątrz lampy, możliwość oświetlenia nocnego na kilku kanałach , obsługa Wi-fi, jakość wykonania, swobodna możliwość serwisowania i dokupienia części, możliwość oświetlania akwarium wyłącznie pasmem 450nm, time shift, trwałość - firma Euroquatics podaje, iż ich ledowe T5 po 8 latach "tracą" tyle co świetlówki po 10 miesiącach.
Podejrzewam, iż z panelami PS będzie podobnie...
Wady:
Od pewnego czasu zubożenie możliwości obsługi oryginalnym programem, niedziałająca aplikacja na androida, cena nowych egz.
Podsumowanie:
Pacific Sun Metis CRP jako sama lampa w obecnych czasach nie zaspokoi wysokich wymagań związanych z oświetleniem, widać to po nowych produktach firmy.
Jest za to świetną bazą do budowy hybrydy, która może konkurować z mocnymi naświetlaczami HQI.
Do budowy swojej hybrydy wybrałem wersję słabszą bo z panelami 100W.
Spodziewam się, iż przy dłuższej eksploatacji będzie to konstrukcja trwalsza gdyż na podobnej małej powierzchni wytwarzana jest dużo mniejsza moc.
Polecam.
Poniżej zdjęcie zbiornika.