Moi drodzy,
mam do Was pytanie dot. właściwego skręcenia led-ów Metis Hyperion S 3x145W
W skrócie trochę historii i danych jak to u mnie wygląda:
Moje akwarium nie licząc sumpa z boku to:
- 170cm (długość)
- 75cm (szerokość)
- 58cm (wysokość)
- lampa powieszona jest po środku akwarium na wysokości 15cm od lustra wody (podnieś wyżej się jej nie da)
Do tego odchodzi Nam od wysokości 3cm warstwa piasku plus skała na której są po układne korale czyli od dna (SPS-y m.in.) piasku korale są na wysokości 15- 30cm
Do lipca tego roku lampa świeciła przy takich ustawieniach:
100% mocy wszystkie kanały. Czas świecenia od 12.00 do 21.00 + 120 minut wschód i zachód słońca
Dodatkowo od 23.00 na 1h jest włączony tryb nocy (niebieski) na 30%
Po rozmowie z właścicielem firmy Pacyfic Sun że praktycznie wszystkie korale stoją w miejscu a Acropory są brązowe i sam kolor światła w akwarium jakiś taki ,,nie koniecznie”, otrzymałem informacje że za dużo światła i to jest tego efekt i polecono mi przykręcić moc lamy do 70% kolor a kanały Deep Red i Amber do 40% przykręcić i świecić 8h ledeami.
Po dodaniu T5, świecę dodatkowo 10 h lampami T5 plus 1H w trybie nocnym 30% (kanały niebieskie).
Więc tak jak mi polecono tak zrobiłem a że jak byłem w Gdyni w jego sklepie Reef Shop i widziałem że wszystkie lamy to hybrydy czyli ledy + T5 to dodałem sobie 2x80W ATTI (jedną Blue plus drugą Koral plu). Dodatkowo posiłkowałem się w dodaniu T5 wpisami na forum i kliku specjalistów którzy mają Acropory że led +T5 to podstawa jak się chce mieć SPS-y.
I teraz tak minęły dwa miesiące w śród Acropor prawie różnicy żadnej nie widać ani w kolorze ani w zroście.
Teraz pewnie ktoś zaraz napisze bo to raptem 2 miesiące więc trzeba poczekać i bym się z tym nawet zgodził tylko tak LPS widać poprawę ładnie się pompują i wybarwiają dwa miękasy (sarcopython) które mam rosną w oczach i tu co najważniejsze, będąca już pare miesięcy w akwarium Platygyra jak wcześniej robiła się biała (jak zakładam za dużo światła) tak teraz robi się brązowa. A i te acropry niby się pompują ale na tym koniec, może ostatnio jak by trochę robiły się jasno-brązowe a niektóre znów na odwrót.
Parametry wody książkowe (KH ,MG,CA plus oczywiście pierwiastki śladowe), regularnie co tydzień przed podmianą wody sprawdzam parametry testami,
dodatkowo od 2 miesięcy leje zgodnie zaleceniami producenta aminokwasy (Red Sea- akwarium jest postawione na chemii Red Sea) dla lepszego wybarwienia itp.
Sama lampa ma takie kanały:
- UV (400 and 420nm) – Made for Pacific Sun
- Royal Blue 450nm – Cree
- Royal Blue 465nm – Cree
- Blue – Cree
- Cyan – Made for Pacific Sun
- Green – Cree
- Amber – Made for Pacific Sun
- Deep Red – Made for Pacific Sun
Dołączę wam zdjęcie(stare) podglądowe w akwarium żebyście wiedzieli o co mi chodzi z tą skałą i po układanymi na niej SPS-ami.
Podsumowując:
Powiem wam że już mi trochę ręce opadają
Proszę osoby posiadające ledy Pacyfic Sun jak macie jakieś konstruktywne uwagi o pomoc i sugestie oparte o Wasze doswiadczenie.
Celowo piszę o pomoc do osób posiadające ww. firmy led-y bo jak wiadomo każdy producent a zwłaszcza lampy chińskie mają inne moce świecenia więc nie da się porównać Wasze doświadczenia z osobami co mają led-y Pacyfic Sun (dla wszystkich ,,krzykaczy portalowych” od razu pisze że nie chodzi mi tu o to że jedne lamp są lepsze a drugie gorsze po prostu że są inne).
Z góry dziękuje za pomoc.
Daniel