W dniu 27.08.2018 o 21:09, Daniell napisał:Sól 1,025 mierzona spławikiem i tym ,,pseudo elektrycznym”
Tym to se możesz mierzyć wino czy coś tam. Kup porządny Refraktometr i kalibruj go często, możesz mieć (wg. mnie na pewno masz) złe zasolenie. Zasolenie to podstawa wszystkich podstaw a Ty to olewasz totalnie.. Dla sps 1.026.
W dniu 27.08.2018 o 21:09, Daniell napisał:Na + - 800 litrów mam za słabą pompę bo maxgyre 250 ale mam koniki i małe rybki więc to dlatego. Ale jak by to była kwestia przepływu wody to Acropory by leciały od spodu a nie że traciły kolor czy brązowiały.
Koniki i małe rybki przełóż do innego akwa. Sps i koniki nie ma prawa bytu. Acropory potrzebują konkretnego bujania, choćby dlatego żeby substancje odżywcze mogły przecisnąć się przez tkankę koralowca. Musi być mocną cyrkulacja a Ty ledwo chuchasz..
W dniu 27.08.2018 o 12:35, Daniell napisał:Proszę osoby posiadające ledy Pacyfic Sun jak macie jakieś konstruktywne uwagi o pomoc i sugestie oparte o Wasze doswiadczenie.
Więc ja posiadam lampę PS i świecę 450W led na 95% i 4x54W T5 na akwarium 360L a u Ciebie w akwarium ciemno jak za przeproszeniem w
Acropory potrzebują:
Mocnego światła
Mocnej cyrkulacji
No3 i po4 bliskie zero (nie 10)
Podsumowując, wcale się nie dziwię że to akwarium tak wygląda ponieważ popelniasz mnóstwo podstawowych błędów.
Całe papu i produkty które lejesz idą w odpieniacz i/lub zostają e wdodzie podnosząc nutreity ponieważ korale nie mają szans przy tak słabej cyrkulacji zaabsorwować ich.
Zapodaj program bali, dołóź T5, podkręć moc tylko stopniowo. Wywal koniki do refugium. Zwiększ cyrkulacje i to sporo, nie lej na razie specyfików i tyle z mojej strony.
PS dla acropor te 2W na litr było by dobrze.
Pozd