Skocz do zawartości

Historia edycji

Moljzesz

Moljzesz

11 minut temu, VDR napisał:

Które niby po wyjęciu z pudła i odpaleniu spowodują, że utrzymam najtrudniejsze acry bez ruszania suwakami ? Że wyciągnę z nich kolory i nie będą "przybrudzone". A w zasadzie każdy inny newbie, który nie ma takich problemów na T5 ? Problem właśnie w tej regulacji. Bo jak mam lampę 10xT5 to co najwyżej dobiorę sobie kolor dla aktyniki i kolor dla dziennego.  W LED kręcąc suwaczkami nie zmieniam tylko koloru.

Żeby nie było jestem zwolennikiem T5 i na pewno przy t5 korale lepiej rosną, właśnie przy led są ostre piki i nie ma pełnej palety barw potrzebnej do wzrostu wszystkich korali, po za tym jest to światło liniowe i nie oświetla korala w pełni tak jak to robi rozproszone światło świetlówki czy hqi.

Ale jeżeli chodzi o twoje pytanie to ja mam taką lampę LED , którą wieszasz i już ( fakt hybryda), jest tryb aklimatyzacji a potem uruchamiasz program bali i światło jest takie jak ma być i nic nie ruszasz żadnych suwaków. Ba, mało tego są jeszcze efekty chmur i pór roku, fazy księżyca  czego w T5 nie uzyskasz. Wg mnie najlepsze (ekonomia-jakość światła dla korali) to hybryda t5 i led.

Moljzesz

Moljzesz

2 minuty temu, VDR napisał:

Które niby po wyjęciu z pudła i odpaleniu spowodują, że utrzymam najtrudniejsze acry bez ruszania suwakami ? Że wyciągnę z nich kolory i nie będą "przybrudzone". A w zasadzie każdy inny newbie, który nie ma takich problemów na T5 ? Problem właśnie w tej regulacji. Bo jak mam lampę 10xT5 to co najwyżej dobiorę sobie kolor dla aktyniki i kolor dla dziennego.  W LED kręcąc suwaczkami nie zmieniam tylko koloru.

Żeby nie było jestem zwolennikiem T5 i na pewno przy t5 korale lepiej rosną, właśnie przy led są ostre piki i nie ma pełnej palety barw potrzebnej do wzrostu wszystkich korali, po za tym jest to światło liniowe i nie oświetla korala w pełni tak jak to robi rozproszone światło świetlówki czy hqi.

Ale jeżeli chodzi o twoje pytanie to ja mam taką lampę LED , którą wieszasz i już ( fakt hybryda), jest tryb aklimatyzacji a potem uruchamiasz program bali i światło jest takie jak ma być i nic nie ruszasz żadnych suwaków. Ba, mało tego są jeszcze efekty chmur i pór roku, fazy księżyca  czego w T5 nie uzyskasz. Wg najlepsze (ekonomia-jakość światła dla korali) to hybryda t5 i led.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.