Skocz do zawartości

Historia edycji

alexw200

alexw200

27 minut temu, VDR napisał:

Policz dokładnie napięcia na najdłuższej nitce. Bo meanwell robi też np. takie zasilacze PSP-600-15  - czyli 15V ale aż 40A
Jeśli max napięcie na nitkę 12V to 15V mogłoby być wystarczające do zasilenia. I jeśli sumaryczna ilość A na driverach będzie np. 34-35A to zapas mocy byś miał.

24V zasilacze wszyscy polecają choć to nie jest do końca racjonalne, zmniejsza się sprawność driverów. Napięcie zasilające powinno być nieznacznie większe od napięcia najdłuższej nitki. Inna sprawa, ze wersje z niezbyt standardowym napięciem są zazwyczaj droższe.

Wiesz co chyba nie do końca wiem do czego zmierzasz, jeżeli chodzi o najdłuższą nitkę, ja wszystkie nitki planuję takie same czyli po 8 diod. Dla przykładu rb 48 szt - 6 nitek - 1 płytka z 6 driverami - potraktowana jako 1 kanał pod sterownikiem. Teoretycznie muszę upchnąć w lampie 11 płytek. Co do amperażu zasilaczy to przesada nie jest dobra, jak dam 10-12% większe napięcie będzie ok, 

alexw200

alexw200

20 minut temu, VDR napisał:

Policz dokładnie napięcia na najdłuższej nitce. Bo meanwell robi też np. takie zasilacze PSP-600-15  - czyli 15V ale aż 40A
Jeśli max napięcie na nitkę 12V to 15V mogłoby być wystarczające do zasilenia. I jeśli sumaryczna ilość A na driverach będzie np. 34-35A to zapas mocy byś miał.

24V zasilacze wszyscy polecają choć to nie jest do końca racjonalne, zmniejsza się sprawność driverów. Napięcie zasilające powinno być nieznacznie większe od napięcia najdłuższej nitki. Inna sprawa, ze wersje z niezbyt standardowym napięciem są zazwyczaj droższe.

Wiesz co chyba nie do końca wiem do czego zmierzasz, jeżeli chodzi o najdłuższą nitkę, ja wszystkie nitki planuję takie same czyli po 8 diod. Dla przykładu rb 48 szt - 6 nitek - 1 płytka z 6 driverami - potraktowana jako 1 kanał pod sterownikiem. Teoretycznie muszę upchnąć w lampie 11 płytek.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.