W dniu 14.03.2018 o 10:01, Stefan85 napisał:Przeczytaj jeszcze raz to co cytujesz i sprawdz kto komu co pisal. Coraz bardziej trace wiare w to forum. Nie wiem czy po prostu weszla jakas moda na czepianie sie mnie czy czytacie po lebkach bez zastanowienia.
Stefan,
Wrzuć trochę na luz - zmień ton, bo on jest powodem że nikt ci tu nie chce odpisywać...
Co do twoich obliczeń - nie musisz wcale do wody dodawać NaCl żeby mieć jony chlorkowe i sodowe w wodzie... Każdy związek ci zdysocjuje i tak NaHCO3 do jonów sodowych i anionu HCO3, chlorek potasu do kationu K i anionu chlorkowego, NaSO4 do kationu Na i anionu SO42 itd. Syntetyczne sole morskie mają różne składy związków chemicznych - należy je tak dobrać (ich proporcje żeby po zdysocjowaniu zawartość poszczególnych jonów była odpowiednia). Podam ci przykład syntetycznej soli morskiej tu:
24g NaCl
11g MgCl2-6H2O
4g Na2SO4
2g CaCl2-6H2O
0.7g KCl
0.1g KBr
0.03g H3BO3
0.005g NaSiO3-9H2O
0.04g SrCl2-6H2O
0.003g NaF
0.002g NH4NO3
0.001g Fe3PO4-4H2O
Zobacz powyżej jak teraz z tego co ci wcześniej napisałem wszystko zdysocjuje w wodzie ile różnych jonów będziesz miał.
Teraz odejmiesz z tego te 24 g NaCl o które się tak czepiałeś. Zobacz że nawet nie podając tego chlorku sodu w gotowym roztworze będziesz miał jeszcze bardzo dużo kationów sodowych (właśnie o podobnej ilości jak w roztworze o którym mowa w wątku).
Teraz złóż to wszystko do kupy - co powyżej napisałem i dodaj jeden mały element o braku informacji o składzie SBS jakie masz w ręce, bo tego nikt ci nie poda (skład roztworu SBS w kalkulatorze ballinga obliczał i podał Piotrek) - z tym że chciałbyś tam coś dodawać żeby teraz wytworzyć syntetyczną sól morską.
Wynik (gotowy roztwór) = MgCl2-6H2O + Na2SO4 + CaCl2-6H2O + KCl + KBr + H3BO3 + NaSiO3-9H2O + SrCl2-6H2O + NaF + NH4NO3 + Fe3PO4-4H2O + twoje proporcje (pewnie chlorku sodu, chlorku magnezu, chlorku wapnia, wodorowęglanu sodu) które chciałbyś tam dodać + nieznane ( ja np zamiast kwasu borowego mógłbym dodać Tetraboran sodu bo tu i tu będziesz miał B ale w pierwszym nie będziesz miał kationów sodowych w przeciwieństwie do drugiego i tak w wielu miejscach możesz zamieniać proporcje chlorek magnezu z siarczanem magnezu, KNO3 z NaNO3, K3PO4 z Na3PO4 itd).
Powtórzę Ci cała mieszanka jest tak dobrana żeby mieć odpowiednie proporcje JONÓW w gotowym roztworze.
Widzisz teraz o czym piszę - jak tu namieszać żeby nie namieszać.