Skocz do zawartości
TMK

Dzira ale pod szklęm w blacie

Rekomendowane odpowiedzi

Przestudiowałam śrubunki i otwory w szkle.Szkło zwykle stroi na jakimś blacie i tu pytanie jak powiniem - nie powinien być zrobiny taki otwór -czy ma znaczenie grubość blatu? bo juz wim ze dla srubunku 32 mm orwór w szkle 49mm. ale jak dalej zeby było wygodnie. no i kleimy srubunek uszczelniamy czy jak? ewentualnie o zdjecia od spodu poproszę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam po prostu wycięty otwór w górnej częći szafki (u niektórych blat).

Czyli otwór w blacie jest ok 1cm większy niż rzut pionowy komiana. "Dziura" jest na tyle duża żeby w razie czego można było dostać się do śrubunków. Ot cała filozofia :)

Zbiornik 72L, RO+DI, lampa 4*24w 2*biała 10k i 1*niebieska10k, 1*Fiji Purple, 2*Tunze 6015, grzałka EHEIM 50W, miniflotor + Eheim 3702, sól RED SEA Reef Coral Pro, skała 10kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto przed skreceniem przesmarować gwint silkione tak aby przy skręceniu lekko został wycisnięty,....szczelności nigdy za wiele :)

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srubunki maja gumowe uszczelki, nie ma po co dawac silikonu pod ta uszczelke...smiem nawet twierdzic, ze takie patenty moga zaszkodzic.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TMK,

wez w reke srubunek i zobacz jak go sie dokreca.

Np. GeorgeFischer dokreca sie nakretka od dolu trzymajac (tez od dolu) za wystajacy gwint.

Nakretka ma oczywiscie znacznie wieksza srednice niz srednica gwitu, plus musisz miec miejsce aby to uchwycic do dokrecenia. Mozna to zrobic palcami, ale trzeba pamietac od odpowiednim docisnieciu, wiec troche sily trzeba wlozyc i trzeba to dobrze uchwycic.

Jezeli blat gruby lub b.gruby to nakretka srubunku schowa sie w blat, i otwor w blacie musi miec odpowiednia wielkosc aby mozna bylo "podejsc" reka. Ew. kombinowac jakies narzedzie.

(Kolnierz srubunku tez oczywisce ma wieksza srednice niz gwint, wiec otwory w szkle musza byc w pewnej odleglosci od siebie - ale to zakladam ze wiesz.)

Moja rada - postaw akwa tak aby komin wstawal poza blat, wkrec srubunki w szklo "na sucho", i zobacz ile od dolu jest miejca pomiedzy nakretkami i zobacz jak Ci (albo mezowi) bedzie reka wchodzila.

A otwory w blacie tak wywiercic aby pod srubunki pasowalo i jednoczesnie nie oslabiac calej szafki.

No chyba ze sa jakies dodatkowe wzmocnienia, a blat pelni role pomocnicza.

A co do ew. silikonu, to jezeli producent srubunkow zastosowal gumowe uszczelki, to bym raczej pozostal przy zaleceniach producenta.

No chyba ze bedziesz miala "srubunki" takie wklejane, "raz na zawsze" to wtedy silikon sie przydaje.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem podobnie jak Yareq.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ulatwilem sobie zycie, i w rogu blatu wycialem kwadrat o wymiarach komina. dostep do srubunkow stuprocentowy. po przykreceniu srubunkow lekko przesmarowalem od spodu przy uszczelkach silikonem. pzdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałaś o fotki więc ja mam tak:

95-dziura.jpg

95-dziura1.jpg

Mój komin jest trójkątny.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam mieć komin zewnętrzny doklejany do krótszego boku na całą jego szerokość. Pytanie powstało, ponieważ są dwie opcje.

1 dno komina będzie wyżej niż dno baniaka - wtedy pytanie - ile wyżej powinno się kończyć, aby jakoś to wyglądało, był wygodny dostęp do śrubunków, i nie obciązyć zbardzo boku akwarium?

2 Druga opcja to komin na tyn samyn poziomie co baniak(dno). srubunki będą 1 cal spływ,,3/4 rewizja i chyba 1/2 pompa. Ułozone w jednej linii.

Myslałam ze wycina się kółka w blacie. Nie wiem czy nie osłabi mi blatu, bo musiało by być duże wycięcie na szerokość?

planowane 56 cm x 118 cm wysokość słupa wody 48 cm szyba 10mm

PS jak duzą średnicę ma wylot z pompy uzywanej do +/- 300 l akwa. Bo mam jakąś Halileę i może bęe zmieniac na cos lepszego... jak nie będzei mi pasować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widział ktos doklejany komin z dnem na wysokości dna akwa- bo jak szukam to smae krótsze,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukasz.PL :

TMK, ja tak mam :)

To przyznaj się jak to dokładnie jest zrobione. bo przeszukałam galerię i dzienniki i tam Cię niema.

Czyli jak wyglądaja Twoje dziury w blacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komin jest 1/3 szerokosci akwarium i jest przy bocznej szybie.

Minus: szyba jest scieta w 1/3 co ja oslabia, ale byl najsampierw wiercony otwor w miejscu gdzie jest komin, a pozniej szyba byla wycinana.

Plus: jest dobra cyrkulacja w kominie, gdyby komin byl na cala szybe to nie wiem czy glony by nie powstawaly.

W blacie wywiercilem dziure o wiele wieksza niz srednica srubunku poniewaz o wiele latwiej bylo mi go przykrecic i odkrecic jak akwarium juz stalo.

Sama dziure wywiercilem wiertarka z nasadka do wiercenia otworow w drewnie. Mozna w Praktikerze dostac, albo na targu takie, ale tanie nie sa. Około 60zl za sztuke, takze lepiej jak bedziesz u kogos robic podkladke pod akwarium to niech Tobie wywierci. Nic nadzwyczajnego, zwykly otwor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narzędziami i mężem dysponuję :) tylko muszę wymyśleć jak i jeszcze dostac od męza imprimatur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TMK :

imprimatur

No prosze, czlowiek uczy sie cale zycie :) Zawsze warto znac nowe slowko :)

A co do wielkosci komina, to jestem zdania zeby jednak ograniczac jego pojemnosc (jezeli tam nie ma byc zadnej dodatkowej filtracji)

Dzieki mniejszej pojemnosci komina mniej wody zlatuje do sumpa przy wylaczeniu pomp i mniejsze wachania poziomu wody w sumpie.

Gdy dno komina beda wyzej niz dno baniaka, to i srubunki beda nad ponad blatem, a przez blat to tylko sama rura bedzie przechodzila.

W starym akwa tak mialem i bylo bez problemu z dostepem do srubunkow bez wkladania reki pod blat.

W dzienniku jest fotka baniaka - tyle ze bez odudowy.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za wikipedią jakby komuś nie chciało sie klikać. ale tobardzo stare słowo :)

Imprimatur (łac. niech będzie odbite) - w publikacjach kościelnych, pozwolenie na druk książki, oficjalna aprobata władz kościelnych; zaznaczane zazwyczaj na odwrocie strony tytułowej.

tu oczywiscie żartobliwie.

Jeśli komin będze krótszy to muszę go obudować... Dzęki za za informacje - o ilości wody nie pomyslałam -chociaż poziom wody w kominie powinien być niski? A w ogóle po co są śrubunki???

Bo tak czytam czytam i instalacja hydrauliczna jest po sklejeniu nierozbieralna. ńiektórzy również kleją sam śrubunek. Skoro rura i tak jest chroniona przez komin-aby nie działała jak dzwignia, to dlaczego po prostu nie wkleja się rury na silikonie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo oprócz sił wody, na rurę działają również siły rąk, głów i reszty instalacji pod blatem - w szafce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
TMK :

A w ogóle po co są śrubunki???

instalacja hydrauliczna jest po sklejeniu nierozbieralna.

Po sklejeniu nierozbieralna, ale czasem warto w jakims miejscu miec mozliwosc przekrecenia i poprawienia gdyby cos wyszlo krzywo.

Mozna zrobic tak jak Thewald http://thewald.webpark.pl/srubunki.z.pcv.htm

Gdy ma sie pewnosc, ze raz zrobione bedzie dobrze :)

Ja takiej pewnosci nie mam :) i wole miec mozliwosc poprawiania jaby co :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.