Skocz do zawartości
raclaw1

Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

Co myśliće na temat odessania piasku przepłukania pod bierzącą wodą i ponownie wsypaniu do akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zalezy od grubosci warstwy, tego ile juz lezy w baniaku i granulacji piasku. Imo mozesz zawalic tym baniak. Daj fotki, jaki problem masz z tym piachem??

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warstwa ok 2 cm, leży ok 1 roku, dość drobny, rozchodzi się o wypłukanie z syfu w niektórych miejscach sypie się glon od ostatniego kataklizmyu nie mam rozgwiazd ani żadnej babki do filtracji podłoża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej doloz jakies zwierze ktore bedzie przesiewalo piasek. Takie obchodzenie sie z piaskiem pod slodka woda moze byc drastyczne w skutkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz w miare maly baniak kup jedna piaskowa i bedzie po problemie. Niedopuszczalne jest sypanie piasku w dodatku drobnego, jezeli w baniaku nie ma sie "grzebaczy"!! Syf, malaria. glonki gwarantowane!

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy_zarazony u mnie nie ma glonow, a jest piasek aragonitowy na dnie i jest idealnie bialy.

Chodzi o odpowiednie dbanie o niego. U mnie nie ma rozgwiazd, ani slimakow grzebiacych w podlozu, ale piasek jest zamieszkaly przez tysiace organizmow.

Jednak ja nie grzebie w nim aby nie naruszyc struktury kanalikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raclaw - ja praktykuję płukanie piasku w słodkiej wodzie i potem siup do akwa. Muszę przyznać, iż nic nie zauważyłem, abym w czymś zaszkodził. Wręcz jak będziesz go płukał zauważysz ile syfu w nim siedziało:)

PSTR.

W 60-tce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez mozna przy podmienianiu wody czyscic piasek takim odkurzaczem jak sie stosuje przy slodkowodnych akwariach. Bakterie na ziarenkach pozostana a detrytus sie wyciagnie. Mycie piasku pod bierzaca woda to pozbawianie sie super filtra.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani - zgodzę się z tobą, jeżeli udowodniosz mi, iż bakterie nitryfikacyjne z akwarium słodkiego i morskiego się czymś różnią (nitrosomas i niktobakter).

Tetra ma np bakterie nitryfikacyjne, które można stosować w akwarium słodkim jak i morskim i to są akurat te najbardziej porządane szczepy.

W 60-tce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie

MisieKartuzy czy dobrze zrozumialem Twoj tok myslenia ze skoro bakterie nitrosomas i niktobakter sa takie same dla wody slodkiej i morskiej to plukanie piasku z akwa morskiego w slodkiej wodzie nie wplywa niekorzystnie na ich populacje?

Moim zdaniem bakterie nitryfikacyjne zabija nawet nagla zmiana temperatury wody a plukanie piasku z akwa morskiego w slodkiej wodzie to juz napewno!Sam fakt wyciagniecia i ponownego usypania piasku powoduje ze wiele pozytecznych bakterji i innych drobnych zyjatek ginie.Zgadzam sie tu w 100% ze Stanim ,takie postepowanie potrafi "zabic"super wydajny filtr biologiczny

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Misie Kartuzy

Chyba nie tylko o bakterie chodzi... Wez troche piasku pod mikroskop i zobacz jaki tam jest ruch! Gdy zalejesz to slodka woda to roznice zauwazysz.

Przy proponowanym odkurzaniu tez czesc wyprowadzamy z akwarium ale jest szansa, ze zostanie wiecej niz po slodkiej wodzie i to jest baza dla dalszego rozwoju. Szok osmotyczny dziala nie tylko na ryby, korale czy krewetki...

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.