Skocz do zawartości
Pablo_1976

Projekt wreście ze zdjęciem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po tym jak nie mogłem sobie poradzić ze wstawieniem zdjęcia postanowiłem zrobić to trochę na około ...ale najważniejsze że działa i że czekam na Wasze opinie.

Pozdję link gdzie jest projekcik:

http://projekt.getphoto.pl

A teraz tekst:

Projekt powyżej - link do niego. Przepraszam ale nie mam dostępu do programów graficznych więc jest odręcznie zrobiony :-). I proszę teraz o opinie i porady na temat tego co wydumałem.

Założenia akwa nano ...może lepiej określenie mikro wymiary (długość 40 x wysokość 35 x głębokość/szerokość 35)cm czyli całe 49 l(minus panel). Wielkość może ulec nieznacznym wahaniom, bo nie wiem jakie światełko do tego zamontować, ale o tym później.

Rysunek przedstawia widok panela. Będę się starał opisywać każdą sekcję i zadawał pytanka:

1. Komin.

Generalnie czy jest jakieś przeliczenie aby komin był efektywny i woda przez niego przelatywała swobodnie?

Co wsadzić do komina ?? Biobale ???żywa skała ?? czy pół na pół ??? może co innego jakaś gąbka ??

Czy pomysł z penlelką wydłużającą komin to dobry pomysł?? Wielkość tego to tak aby weszła mała biobalka i było jej luźno ??czyli jakieś 0.5 cm zapasu ??dobrze będzie ??

2.Refugium

(nie wiem czy dobrze to napisałem) ale czy to dobry pomysł aby wstawić komorę na glony które będą oczyszczać wodę ??jaką zrobić wysokość aby glony sobie mogły swobodnie rosnąć ??

3. Odpieniacz

Miejsce przeznaczone na odpieniacz własna robota bo jakoś nie widziałem aby ktoś coś takiego produkował zasada działania jak Miniflotor AM tylko że prostokątny i samemu zdziełany.

4. Miejsce na pompkę

Jaką dać pompkę do takiego akwa ?? 350l/h starczy ??

Czekam z niecierpliwością na Wasze opinie i porady.

Pablo

P.S. Powrócę jeszcze do tematu oświetlenia co byście doradzali wstawić tam??

Ja mam dwie koncepcje (bo HQi odpada moim zdaniem w tak małym baniaku) i nie wiem czy słuszne:

a.) T5 8W x 3 szt Aqua-Glo(18 KK) + Power-Glo (15 KK) + Philips Aquarelle (10 KK) chyba nie wiem czy dobrze zapamiętałem te temperaturki

lub

b.) PC bo widziałem takie fajne biało niebieskie .... ale nic nie wiem na ich temat i widzałem compakciki Narva. Z PC mam problem że nie wiem jak osłonić w nich elektrykę od wody ??

Co polecacie i dlaczego ??

czekam na Wasze opinie

Na razie faza prac projektowych. Ale może niedługo marzenia zacznš się urzeczywistniać. Pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie na sumpach nie znam ale na pewno przerobił bym ten komin czyli nr 1 bo masz tam poziome poprzeczki i gdy osiądą ci tam glony i smieci to ni jak ich nie usuniesz zauważ ze wszystkie sumpy maja pionowe sciany co ułatwia grzebanie w nich i czyszczenie

także zmien to na pion i bedzie dobrze (chyba)

ps. jstem w trakcie zakładnia akwa wiec musisz siegnąc po opinie dalej do bardziej zaawansowanych kolegów i koleżanek :)

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Fatalny pomysl z tym poziomym kominem. Jesli cos tam wpadnie, zarosnie czy jeszcze inne zjawisko nastapi to wielka klapa. Nie da sie teog wyczyscic.

Druga sprawa gorna krawedz przelewu powinna byc nizej niz gorna krawedz akwarium.

2. Refugium - czemu nie. Proponowalbym wplyw wody zrobic na polowie wysokosci.

3. Odpieniacz przenioslbym do komory 1. Glownie ze wzgledu na powietrze, ktore moza sie z odpieniacza uwalniac. Zostanie ono wylapane zanim dojdzie do pompy glownej.

4. Taka pompa jak proponujesz powinna wystarczyc.

Co do oswietlenia to wersja a) brzmi dosc dobrze ale nie znam sie na takich malych swietlowkach.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wysoki powinien być zbiornik na refugium ??CZy 10 cm wystarczy ???czy zrobić 15 ??

Pozdrawiam

Na razie faza prac projektowych. Ale może niedługo marzenia zacznš się urzeczywistniać. Pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo, jeśli myślisz o akwa 30 litrów to poleciłbym jednak kompakty. Nie pamiętam czy są T5 8W aktyniczne a to będzie Ci potrzebne. Na panelach się nie znam niestety ale najłatwiej jeśli po prostu podpytasz kogoś kto ma takie akwa jak ty lub nieco inne z panelem. Może Ci rozrysować jego panel i masz już schemat, powie co by zrobił inaczej i unikniesz błędu.

Nowe akwa 110x65x60, 2xOR 3500, ProfiLux + sterowana Tunze 6055, stara tunze, deltec apf600, fr509, ati powermodule 10x39W, zalane zasolone czeka na mieszkańców

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka razy powtarzalem,

nie ma co "ameryki odkrywac".

Jak sie nie ma doswiadczenia, to najlepiej skopiowac czyjes dzialajace rozwiazanie, i po sprawie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej popieram wypowiedź @PiotraJR.

Zrób najzwyklejszy wyprobowany układ komór w panelu. A co do pompki to np. aquel 350 będzie w sam raz. Ja właśnie takiej używałem w swojej 33 litrowej rafce z panelem. Oczywiście pompkę dobierałem eksperymentalnie. Próbowałem używać większych modeli, ale w moim przypadku były za mocne.

Moje rozwiązanie było na przelewie z U-rurek,ty planujesz przelew z grzebieniem. Możesz więc spróbować użyć mocniejszej pompki.

Powodzenia w eksperymentach.

-----------------

Przeszłość: 30 litrów, 54 litry

-----------------

AKTUALNIE: 160 litrów w obiegu (128l + 32l w sumpie),LED DIY, 4 blazny,1 pustelnik,4slimole, 15kg LR, różne miękasy, trochę twardych i niefoto ----------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalbym dwie pompy po przynajmniej 500 l/h kazda.:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.