tomal147 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2018 Witam wszystkich ! Mam zamiar zbudować lampe na chip led. Wstawiam linki o jakie chipy mi chodzi. Royal Blue 50W https://led-byt.pl/mobile/pl/p/Dioda-LED-50W-230V-BRIDGELUX-ROYAL-BLUE-455nm/894 White 10000k 50W https://led-byt.pl/mobile/pl/p/Dioda-LED-50W-230V-BRIDGELUX-COOL-WHITE-10000K/893 I teraz pytanie w jakich ilościach i w jakim ułożeniu je zastosować . Akwarium będzie miało 90x50x45h 200l Mam 3 opcje ale niewiem która dobra : 1.). 3 diody obok siebie RB-W-RB na środku zbiornika , boje się ze będą boki niedoświetlone, jak myślicie ? 2.). Po lewej i po prawej stronie RB-W z tym ze obydwie białe były by puszczone przez ściemniacz żeby zredukować jasność bo wtedy już będzie za mocno świecić mi się wydaje . Tylko czy po ściemnianiu nie zmienia barwy ? 3.). 3 diody w większych odstępach od siebie żeby oświetlały większą powierzchnie. W-RB-W Co myślicie o tych pomysłach który będzie najlepszy ? Może jakieś zmiany, propozycje ? Niechce dodawać diod w innych kolorach. Jesli da rade to w miarę możliwości chciałbym wykorzystać chipy z linków . Myslalem czy by nie dołożyć tylko jednej lub dwóch UV 10W w załącznikach dodałem „rysunki” jak by to miało wyglądać . Z góry dziękuje za pomoc i Pozdrawiam ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2018 35 minut temu, tomal147 napisał: puszczone przez ściemniacz a dokładniej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2018 kolego montowałem te ledy w ilości 4x50w na dwóch radiatorach i było za ciemno.akwa 172x49x59h .dołożyłem tylko 4x10w hybrydy 2x 6rb+3uv i 2x 6wh+3rb między tymi 50 i teraz jestem powiedzmy zadowolony,ponieważ brakuje mi trochę światła na środku ze względu na wzmocnienie,ale tu planuje albo kolejna 50 albo kolejne hybrydy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomal147 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 Chodzi mi o takie coś https://led-hurt.pl/pl/p/Sciemniacz-obrotowy-LED-3-100W-230V-satyna-PRO-250-Govena/1671 Żeby regulować moc białych diud tylko boje się że przez ściemnianie moga zmienić barwę na cieplejsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 Godzinę temu, tomal147 napisał: Chodzi mi o takie coś czy te diody na pewno można tym ściemniać 1 godzinę temu, tomal147 napisał: boje się że przez ściemnianie moga zmienić barwę na cieplejsza barwa się nie zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuke Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 Bynajmniej ja uzyskałem informacje tu na forum że ich nie da się ściemniać,jak również od elektronika,że to jest możliwe ale drastycznie zwiększa ich zużycie, powodując szybkie wypalanie czipów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 9 minut temu, Nuke napisał: uzyskałem informacje ... wszystko zależy od użytej elektroniki - jedną można sterować/ściemniać a innej nie - i dlatego pytam bo nie widziałem tych diod przystosowanych do ściemniania (Dimmable) a w opisie tego ściemniacza jest "tajemniczy" zapis : przeznaczony jest do współpracy z następującymi typami źródeł światła: - diody led połączone ze ściemnialnym zasilaczem govena więc trzeba dokupić jeszcze zasilacz ? .. tyle że diody już mają wbudowany zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomal147 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Wysłałem maila do sklepu z tymi diodami czy maja jakiś ściemniacz przystosowany do tych chipów dam znać co odpiszą . A jeśli dałbym na jedna stronę jeden chip RB i W a na droga to samo czyli łącznie 200W nie będzie to za dużo na taki zbiornik ? Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez tomal147 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 będzie - blisko o połowę licząc świetlówki 1W na litr - to w ledach masz blisko 2x więcej - nie Watów a lumenów bo Wat to info ile lampa/świetlówka/dioda pobiera ... a nie jak mocno świeci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomal147 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 A co myślisz o 1 i 3 opcji zda to egzamin ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 myślę że na długości 90cm można zrobić lepszą lampę niż 3-4 silne "reflektory" ... które szybko ci się znudzą , chyba że dołożysz jeszcze ze 2 świetlówki słowem w/g mnie projekt jest "celowany w niskie koszty" i po prostu słaby - są lepsze na forum a światło w morskim zbiorniku to podstawa i niewarto aż tak oszczędzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomal147 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 Nie chodzi mi aż tak o niskie koszty tylko bardziej o prostotę wykonania bo z elektroniki jestem noga jesli chodzi o te świetlówki to jaki układ ? Pośrodku 3 chipy (w jakich kolorach i jakiej odległości ) i po jednej świetlówce na boki dobrze rozumiem ? I jeśli chodzi o świetlówki to jakie moce były by odpowiednie i ewentualnie jaki kolor ? Przepraszam za tyle pytań ale im więcej czytam różnych tematów to bardziej tego nie umiem pojąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alexw200 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 Kolego to są nieściemnialne ledy, mam takie nad refugium, nie będzie działać, testowałem to. Cytuj Tu najłatwiej mnie łapać https://www.facebook.com/aleksander.smigielski.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 2 godziny temu, tomal147 napisał: jesli chodzi o te świetlówki to to bym poszukał gotowej lampy T5 i ewent. dołożył do niej te ledy albo robił od zera np. takie coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomal147 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2018 Przeczytałem ten temat cały już pare dni temu. Postanowione RB - W - RB i po bokach 2 świetlówki t5 39W ATI BluePlus myśle ze będzie okej . Ewentualnie zostawię w obudowie miejsce na dodatkowe 2 x t5 jeśli była by potrzeba przyszłościowo Do świetlówek zamówie taki zestawik z statecznikiem http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7102018383 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2018 W dniu 10.04.2018 o 14:55, silvia napisał: będzie - blisko o połowę licząc świetlówki 1W na litr - to w ledach masz blisko 2x więcej - nie Watów a lumenów bo Wat to info ile lampa/świetlówka/dioda pobiera ... a nie jak mocno świeci Eee tam ja mam 216 W w świetlówkach i z 250W w ledach na 360L i wcale nie jest za dużo, słonko mocniej daje Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach