Witam wszystkich ponownie,
Tak wiec za kilka dni startuje ze swoja pierwsza morszczyzna (po kilku miesiacach przygotowan :)) Wymiary baniaka 80x40x35 (40 wysokosc)
Opisze sprzet:
-Oswietlenie: T5 6x24W :
Przez przypadek polecial zly klawisz i caly temat wskoczyl niedokonczony . Wracajac do tematu:
-Oswietlenie T5 6x24W
Giesemann:
2x Actinic Blue
Aquablue Azure
Aquablue Coral
Super Actinic (mimo najwyzszej fali mam wrazenie ze swieci najslabiej ze wszystkich)
Super Purple
-Odpieniacz Tunze 9004 Comline. Bedzie umieszczony w pierwszej komorze panelu przelewowego
-Cyrkulacja 2x Jebao RW4. Jedna pompe planuje umiescic w gornym lewym rogu druga w dolnym prawym aby "wymiatala" wszystko zza skaly. Oba strumienie beda skierowane po przekatnej.
Pompa obiegowa do 1500l/h. Bedzie umieszczona w ostatniej komorze panelu.
Mam rozniez pompe o mocy 750l/h jednak na chwile obecna nie bede jej uzywal (ewentualnie do mieszania wody na podmianki)
-Prosta dolewka grawitacyjna
-zywa skala ok 30 kg
-zywy piach aragonite (podloze zostanie usypane maks do 2 cm)
-W panelu przelewowym (Panel zewnetrzy na zasadzie u-rurki)
druga komora: 2 pudelka (bodajze po 500 ml, nie pamietam :)) siporax ulozony w kolumny
trzecia komore zostawiam na adsorbery/wegiel
a czwarta jak juz wspomnialem pompa + grzalka
Na obecna chwile posiadam pudelko wegla Red sea (jak dlugo taki wegiel mozna stosowac?) jednak poczekam z nim jeszcze. Zamiast tego wrzuce weglowe gabki (tak wiem ze to nie najlepszy pomysl jednak sa nowe i szkoda mi ich wyrzucac)na gorze drugiej komory tuz za siporaxem i na gorze trzeciej a po zuzyciu gabki zastapie weglem granulowanym.
W pierwszej komorze umieszcze rozniez wate na splywie u - rurki.
Bakterie - Bacto start firmy Colombo.
Sol - Red Sea Coral Pro
Planuje korale miekkie, LPS i SPS plus kilka rybek.
Tak wiec mam zamiar zalac w nadchodzacy weekend. Po 24 h mieszania dojdzie skala i tak bedzie stalo kilka dni az wymiecie wszystkie syfy ze skaly. W miedzyczasie bede dozowal bakterie. Gdy skala sie oczysci dojdzie zywy piach. No i wtedy juz tylko cierpliwosc i czekanie az dojrzeje (Kiedy pierwsza podmianka?).
Testery: NO3, Ca, Mg - Red Sea oraz dwie walizy zbiorczych testow firmy JBL i Colombo ktore otrzymalem "w spadku" (jest to warte uwagi???)
Bylbym zapomnial....w pierwszym tygodniu nie bede w ogole swiecil (podobno jest to zalecane) a nastepnie wystartuje od dwoch godzin swiatlem Actinic blue zwiekszajac co tygodniowo swiatlo az do 10 h.
Tak wiec licze na wasze porady. Jezeli macie jakies uwagi to smialo walcie.
Za niedlugo wrzuce fotki.