Skocz do zawartości
cop909

Projekt sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Akwarium ma 300 L netto poj. Wym 150x50x50. Do szafki pod akwarium mogę umieścić sump o poj max 68,5 L. Obliczyłem poj wody pozostałej od lustra zalanego akw. do jego krawędzi jest to 33 L. Szukam projektu sumpa (chcę oczywiście aby było w nim refugium). Sump musi mieć wymiary zewn. dł 43 cm, gł 37 cm, wys 43 cm. W sumpie chcę umiećcić odpieniacz reef octopus BH 100 bo na zewnątrz nie mam miejsca a umieszczając go w szafce obok sumpa musiałbym zmniejszyć jego wymiary, dokladnie długość. Czy wystarczy jak podzielę go na 2 komory, dokładnie oddzielę tylko tę na pompę obiegową, dałbym przegrodę wklejoną od dna na wys. ok 20 cm i od boku sumpa ok 15 cm. Woda w sumpie i tak może znajdować się do ok 5 cm od krawędzi sumpa, chodzi mi o to aby pompa nie zassała dna z refugium lub glonów a stosują 1 przegrodę nie muszę częściej dolewać odparowanej wody. Macie moż gdzieś takie projekty bo myślę ze 2 tygodnie i się nie moę na nic zdecydować, a chciałbym po niedzieli sump zamówić.

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mariusz

Czy nie mozesz zamowic zbiornika na sump, wstawic "na sucho" odpieniacz, pompe zwrotna i grzalke i dopiero po stwierdzeniu ile masz wolnego miejsca zdecydowac, czy jest sens robienia malego refugium?

Co do dolewania wody to mysle, ze obojetnie ile przegrod zrobisz, wode powinienes dolewac przynajmniej 2 x dziennie. Przemyslalbym, czy nie wykorzystac calej przestrzeni pod tak dlugim akwa na sump i zbiornik na wode do automatycznej dolewki.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary porobilem, mam wymiary na spust i redukcję, odpieniacz i pompę AM OR 3500 L (zostawiłem na nią 15 cm szerkości na 37 cm długości) powinno starczyć.Ostatnia komora będzie miała 25 L więc od tego muszę poziom wody odpwarowanej mierzyć. Średnio w ciągu dnia parowało mi przy paletkach i wyższej temp. 5 l wody na dobę więć najczęściej raz na 2 dniu muszę dolewki robić, nie mogę niestety dać większego sumpa i zmienić szafki. Ale dzięki serdeczne za odpowiedź...:) Lepiej taki jak żaden, nie?

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz

Jezeli liczysz sie z tym, ze bedziesz musial raz na dwa dni dolac 10 l wody to zapomnij o recznym dolewaniu, ktore nastepuje w zbyt duzych odstepach czasu. W akwa slonowodnym skoki zasolenia nie moga byc dla zwierzakow odczuwalne.

Mozesz co tydzien robic podmianke 10 l wody o tej samej temperaturze i ZASOLENIU ale nie takie duze lub chocby o polowe mniejsze dolewki.

Niestety, jezeli nie bedziesz mogl co kilka godzin uzupelniac odparowanej wody (a przeciez to niemozliwe) to automatyczna dolewka staje sie standartowym wyposazeniem. Pomysl tez o urlopie itp. kilkudniowych wyjazdach. Nie zawsze znajdziesz zastepstwo. Takze sprawe dolewki i automatu do karmienia warto przemyslec.

Moze masz obok szafki troche miejsca na jakis zbiornik? Wystarczy, ze przewiercisz dziurke w sciance szafki przez ktora wsadzisz waz do dolewki.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MariuszP :

Średnio w ciągu dnia parowało mi przy paletkach i wyższej temp. 5 l wody na dobę więć najczęściej raz na 2 dniu muszę dolewki robić, ////Lepiej taki jak żaden, nie?

No jasne ze lepiej taki (zwolenniczka sumpa która też się biedzi nad jego projektem)

Ale parowanie z morskiego może być duzo, duuuużo wieksze. Jeśli weźniesz pod uwagę, ze chłodzenie jest najcześciej realizowane przez parowanie -tzn ruch powierzchni wody(odpowiednie ustawienie pompki) i wiatraczki to stawiałabym bardziej na 15 litrów. To z doświadczenia własnego - lepiej weż to pod uwagę. Ni twierdzę ze tak być musi,ale może.

Co do sumpa to też mam duzo wątpliwości. Nigdzie nie ma zebranych zasad. Wszyscy radzą zeby robić jak najprostszy, a jak coś oglądam to i tak przypomina mi to labirynt. na razie doczytałam ze

Komora pompy powinna mieć przegrodę wklejoną do dołu, tak aby w razie zatkania odpływu z baniaka wpompowała do góry tylko nadmiar wody ponad tą przegrodą i wodę z samej komory (cześc wody w sumpie zostaje)

pojemność sumpa trzeba liczyć tak, aby zmieściła się tam woda spływająca po wyłaczeniu prądu(czyt: pompy obiegowej) i ewentualnie też z zassania wody przez rurę doprowadzającą wodę do zbiornika.

Refugiumnajczęściej podłaczane jest tak, ze woda wpływa szczeliną nieci powyżej poziomu podłoża,a wypływa górą

Reszta rozwiązań jest dla mnie niezbyt jasna. Np wklejanie 3 szyb naprzemiennie ma pozbywać bombli powietrza po podpieniaczu, odpieniacz jest zwykle pierwszy , pompa ostatnia. często widać takie zestawy szybek jeszcze przed samą pompą- mimo ze po drodze jest mnóstwo innych komór i urządzeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.