7 godzin temu, mrppp14 napisał:Cześć
Osobiście brałbym jak największe i opti.
Z tego co piszesz to proponowałbym zacząć w całości(ewentualnie większości) na wodzie z działającego zbiornika. 200l to nie tak dużo. Sam co 1.5 tyg wylewam 50l więc może warto się z kimś dogadać. Ze skały to bym wziął suchą + po kawałku żywej do zbiornika i sumpa + garść piachiu z działającego zbiornika. Dzięki temu dojrzewanie pójdzie szybciej i łagodniej. U mnie przy 400l po za dino i zielonymi przez miesiąc nic się nie działo. A dodam, że przenosiłem życie z mniejszego akwarium i musiałem zrobić to w przeciągu tygodnia. Wszystko przetrwało i ma się dobrze.
Jeśli chodzi o lampę to brałbym t5 albo hqi.Cyrkulacja: temat rzeka. Ale odkąd przeniosłem się na serie CP nie mam żadnych problemów z ustawieniem cyrkulacji. Brak martwych stref i dużo lepszy wygląd. Może warto by rozważyć taką opcje? Do takiego akwarium CP-25 wystarczy.
Pompa obiegowa jest tak na styk. Tutaj też bym się zastanowił czy nie warto znaleść mocniejszą.
Co do Opti to będzie full Opti, ktoś zaraz napisze że strata kasy ale kto mi zabroni .
Z wodą z działających zbiorników to będę coś myślał jak będę miał sprzęt w komplecie czyli wrzesień lub później. Ciężko będzie bo do Gdańska mam 100 km.
Jeśli chodzi o skały to dałeś mi nowy pogląd na ten temat za co tobie dziękuję. Muszę zaczerpnąć więcej wiedzy na ten temacik.Obecnie mam dostęp do skały z Fiji
Z lampą wydaje mi się że hqi odpada bo strasznie będzie nagrzewać akwarium i nie ma powyżej 50 cm wysokości. Pomyślę nad lampa z świetlówkami co do świetlówek to jeszcze się nie orientowałem jakie dokładnie kupić.
Cyrkulacja no właśnie temat rzeka i sam nie wiem co dokładnie wybrać, lecz rozsądek podpowiada że musiałbym spróbować jebao rw-8 tylko nie wiem czy nie będą za mocne na 90 cm długości.
Pompa obiegowa taka na styk. Hmmmm, pomyślę nad czymś mocniejszym obecnie ona działa w słodkim.