Skocz do zawartości
danek

testy saliferta

Rekomendowane odpowiedzi

zalożylem niedawno akwarium i trwa dojrzewanie mam problem z testem saliferta :jak prawidlowo wykonać pomiar wapnia .

może ktos mi wytłumaczy: nabieram strzykawką 1 ml plynu zeby zakraplać i zakladam ten tzw dozownik kropelkowy zakralam a potem co? pozostalość plynu należy wycofać do strzykawki czy zostawić w tym zakraplaczu a mięsci się tam 0,2 ml. To zmienia pomiary przy wycofaniu do strzykawki wychodzi 380 mg a gdy ozostawiam 420 mg , przeciez tego nie można wycisnąć do końca . Uff dzięki za podpowiedż

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odczytuję ze skali w miejscu gdzie zatrzyma się tłoczysko a nie płyn. To obojętne gdzie jest płyn. Zaciągając, najpierw zaciągasz powietrze znajdujące się w zakraplaczu a dopiero płyn tak, więc nie można się sugerować płynem tylko tłoczyskiem. Skoro chcesz się sugerować płynem to zaciągnij najpierw do zakraplacza - napełnij go a dopiero do strzykawki, wówczas będziesz miał pełną strzykawkę bez powietrza - ale to na to samo wychodzi;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie, sugeruje sie polozeniem tloka

jak chwile pomyslisz o sam dojdziesz do wniosku ze "tak trzeba"

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W moim teście na wapń saliferta mam opis wykonania badania z dokładnością do 5 ppm i 10 ppm.

W tej drugiem metodzie pobieram płyn nr 3 z już założonym zakraplaczem aż poziom płynu osiągnie 0,5 cm3 w strzykawce (liczba 5) następnie zakraplam.

Pozostałość w strzykawce mnoże razy 2 i odczytuję wynik z tabeli.

Oczywiście trzeba pobrać nie 3 a 1,5 cm3 wody do pomiaru i odpowiednio mniej drugiego odczynika.

Zakrapianie bez końcówki na strzykawce zmniejsza dokładność.

Woj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

nie będę zakładać nowego wątka bo też chodzi mi o test saliferta

a dokładnie o test na NO3

dostałem instrukcje obsługi po angielski

jeśli ktoś ma ochotę i opisze co gdzie wsypać będę wdzięczny

Pozdrawiam

Artur Sobolewski

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do probówki z kwadratowym dnem wlać 1ml!!! wody z akwa. wsypać jedną plaską miarkę proszku nr1 i jedną proszku nr2 . wymieszać po trzech minutach sprawdzić ze skalą. patrzeć z góry. jeśli jest bardzo jasne potrzeć z boku ale wtedy wartość ze skali podzielić przez /10. np. wyjdzie 5 na skali, dzielone przez 10 daje 0,5

powodzenia - to dobry test jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki :)

aby zawsze było zero :)

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.