Jump to content
mala rafa

miec czy nie glony w akwarium morskim

Recommended Posts

halymenia to bardzo delikatny glon ktoremu może zaszkodić wiele czynników oprocz ryb - głównie małe kraby - emerald crab zapewne poprobuje halimenie i jak zasmakuje to good bye..w kilka minut nic po niej nie zostanie.. ale jest rada na wszystkie inne kraby czy ryby - umieść glony w malym kotniku - plaskim by nie zajmowal duzo miejsca - niech rosna sobie tam przez jakis czas testując wodę i nne parametry - jak ma przeżyc to będzie sie tam rozwijac dosc szybko..jak nie masz krabow to zapewne nie ma problemu - ale to jest dyskusja na dłuższa rozmowa

Guest

Krabów nie mam i nie planuje, a chciałem urozmaicić zbiornik i bardzo mi się podoba taki glon ale nie chce pochopnie kupować jeśli pomysł będzie skazany na porażkę

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedział - osobiście mam dużą kolekcję alg i jakoś sie one utrzymują przy życiu - oczywi scie nigdy nie jest perfekt - zawsze coś umiera, coś się rodzi - takie życie w małej rafie - jedni wolą korale, ja lubię glony - mało kto ma glony w polsce i trudno je gdziekolwiek kupic, ale jak się poszuka to można wybrać sobie coś interesującego.  Glony wyglądają zupelnie inaczej niż korale - spróbuj mieć tylko glony w swojej lagunie - to coś zupełnie innego niż korale - łatwiej jest mieć tylko glony lub korale, ale ich kombinacja tez jest możliwa choć trudna - o innym zyciu juz nie wspomnę - to jest wyzwanie dla bardziej zaawansowanych  i zdeterminowanych akwarystów.  Powodzenia!

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.