Skocz do zawartości

Historia edycji

Juras

Juras

Cos tam juz mam. Musze sprawdzić refraktometr. Bo wyglada po parametrach jaby zasolenie bylo 1.022 anie 1.025.

Podnioslem troche zasolenie do 1.026.

Obecne parametry:

Kh - 6,85

Ph- 8.0

Mg-1290

Ca -380

No3-2

No2-0

NH3<0.15

Po4-0.05

Już wiem czemu kh, mg i ca na granicy a nawet za niskie.

Mianowicie, wywalam przeciez z odpieniacza to raz. A dwa, autodolewka rodi, zastepuje odparowaną wodę plus to co wywalilem z odpieniacza. Akwarium dojrzewa i nie robie podmian stąd troche niższe wartości. 

Dla przypomnienia obsada:

Ślimaki turbo, nasariussy, columbella 1 szt. Kilka krewetek atlantyckich, ukwiał quadricolor oraz lps claustrea.

Powiniemem czymś podnieść kh mg ca? Prochami ballinga? Podmianami? Czy nie ruszać jeszcze nic?

Zwierzętom raczej nic nie dolega.

Ukwiał i calaustrea sie pompują.

Proszę o radę.

Juras

Juras

Cos tam juz mam. Musze sprawdzić refraktometr. Bo wyglada po parametrach jaby zasolenie bylo 1.022 anie 1.025.

Obecne parametry:

Kh - 6,85

Ph- 8.0

Mg-1290

Ca -380

No3-2

No2-0

NH3<0.15

Po4-0.05

Mianowicie, wywalam przeciez z odpieniacza to raz. A dwa, autodolewka rodi, zastepuje odparowaną wodę plus to co wywalilem z odpieniacza. Akwarium dojrzewa i nie robie podmian stąd troche niższe wartości. 

Ślimaki turbo, nadariussy, columbella 1 szt. Kilka krewetek atlantyckich ukwiał quadlircolor oraz claustrea.

Powiniemem czyms podniesc kh mg ca? Prochami ballinga? Podmianami? Czy nie ruszac jeszcze nic?

Proszę o radę.

Juras

Juras

Obecne parametry:

Kh - 6,85

Ph- 8.0

Mg-1290

Ca -380

No3-2

No2-0

NH3<0.15

Po4-0.05

Ślimaki turbo, nadariussy, columbella 1 szt. Kilka krewetek atlantyckich ukwiał quadlircolor oraz claustrea.

Powiniemem czyms podniesc kh mg ca? Prochami ballinga? Podmianami? Czy nie ruszac jeszcze nic?

Proszę o radę, ale bez głupich komentarzy.

Juras

Juras

Podnioslem troche zasolenie. Refraktometr mam do kalibrowania, ale musze poczekać aż temperatura troche spadnie. Skorzystalem z hydrometru.

Teraz Mg 1350.  Ph-8.Reszta parametrow bez zmian nawet ca oraz kh nie skoczylo.

Czy kh 6.7 musze podnosić?

Juras

Juras

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.