Skocz do zawartości

Historia edycji

premiero

premiero

@dream3r - skoro rozchodzi się o kwestie estetyczne i wymiary, to moim zdaniem powinieneś zrobić czarny(niebieski) komin, a w środku normalnie w dnie 2 otwory na rury 25/20 albo nawet 20/16 mm, bez rewizji, komin o wymiarach takich, żeby te dwie rury weszły Ci do środka + dodatkowo wylot na loc-line w bocznej ściance komina. Do wylotu nie potrzebujesz śrubunków, możesz tego loc-line'a na żywca estetycznie wkleić na silikonie. Musisz też przewidzieć, że w momencie wyłączenia pompy, część wody przez tego loc-line'a ci się cofnie, bo zadziała jak syfon, więc możesz po prostu zrobić tak, że w kominie rura powrotu idzie najpierw na wysokość komina, a później schodzi w dół do otwór w ściance - nic nie wystaje ponad akwa. Na tej rurze w odpowiednim miejscu wiercisz malutki otwór, aby w odpowiednim momencie zapowietrzała się, i przestawała zaciągać wodę z powrotem do sumpa. W jednym z moich akwariów miałem podobne rozwiązanie. Jeśli chodzi o średnicę rur, to tak jak poprzednicy móiwli, nie do litrażu, a do wydajności pompy. Jeśli chcesz mieć jakiś pogląd, to powiem ci, że przy rurze 32 na której był zawór od 50 i pompie 5000l/h , zwór miałem na może 1/6 otwarty.

Jeśli boisz się, że brak rewizji jest problemem, dorób dodatkowe zabezpieczenie wyłączające pompę obiegową jak poziom wody w akwarium podniesie się za bardzo. Można do tego wykorzystać układ dolewki automatycznej (z czujnikiem optycznym żeby było estetycznie) w odwrotnej logice działania.

premiero

premiero

@dream3r - skoro rozchodzi się o kwestie estetyczne i wymiary, to moim zdaniem powinieneś zrobić czarny(niebieski) komin, a w środku normalnie w dnie 2 otwory na rury 25/20 albo nawet 20/16 mm, bez rewizji, komin o wymiarach takich, żeby te dwie rury weszły Ci do środka + dodatkowo wylot na loc-line w bocznej ściance komina. Do wylotu nie potrzebujesz śrubunków, możesz tego loc-line'a na żywca estetycznie wkleić na silikonie. W jednym z moich akwariów miałem podobne rozwiązanie. Jeśli chodzi o średnicę rur, to tak jak poprzednicy móiwli, nie do litrażu, a do wydajności pompy. Jeśli chcesz mieć jakiś pogląd, to powiem ci, że przy rurze 32 na której był zawór od 50 i pompie 5000l/h , zwór miałem na może 1/6 otwarty.

Jeśli boisz się, że brak rewizji jest problemem, dorób dodatkowe zabezpieczenie wyłączające pompę obiegową jak poziom wody w akwarium podniesie się za bardzo. Można do tego wykorzystać układ dolewki automatycznej (z czujnikiem optycznym żeby było estetycznie) w odwrotnej logice działania.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.