marek85 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2018 Heh kto Witam zbiornik ma prawie 2 lata wszystko ładnie ale za namowa zrobiłem mniej podmian i od tego momentu masakra pawona prawie zeszła ( chyba kończy żywot) calustrea gdzie dzieliła się jak szalona podobnie gubi zielona tkankę dzisiejsze testy bo kolega radził po co ( ma reaktor o dużo większy zbiornik i nie tak zarybiony) tkankę gubi albo zanikał kh 10 zbijam bo kazał zero testów no3 40!!! Akry wiadomo szczepki chyba nie muszę mówić ale reszta tez cienko kto z okolic poznania ma czas i chęć pomoc bo ja już nie wiem co robic wszystko ładnie szkół rosło itd dopóty dopóki .... jemu tak gdziala ale u mnie to zagłada żal mi korali Prosze o jakaś pomoc nawet się odwdzięczę czy € czy inaczej poprostu nie wiem co robic :(( 531-113-102 Sorry za brak przecinków itd ale już nie mam siły ręce opadają a inwestuje dużo A skutek :/// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczuply85 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Opisz cos wiecej o obsadzie parametry wszystkie itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Kh 10 no3. 40 mg i ca w normie po3 0,03 skala około 40kg Sump z refugium święcone 12/12. Obsada yelow borsuk deaardjini gamma loreto doktorek 2 błazny bicolor i jednej nazwy nie pamietam ale mała rybka karmione 3 kostki nutri dziennie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gato Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) A no właśnie... kolega ma reaktor, więc kolega podmian robić nie musi. Prawdopodobnie nie masz mikro w wodzie stąd utrata tkanek na koralowcach. Proponuje Ci zacząć od podmian wody. Rób je co 2 tyg, po 20%. Obserwuj czy no3 spada, jeżeli nie, będziesz musiał zacząć używać produktu, ktory obniży azotany w wodzie. Np. Orca bio cubes na azotany (dziala powoli ale skutecznie) Masz 240l + 100l, więc 68L to Twoje 20%. Ps. Mg i Ca w normie, to znaczy ile ? Edytowane 2 Lipca 2018 przez Gato (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2018 Sump ma około 100l Baling fauarine ca450 mg1300-1400 Odpieniacz magus curve 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kudłaty Zgłoś Napisano 5 Lipca 2018 W dniu 2.07.2018 o 07:55, marek85 napisał: Kh 10 no3. 40 mg i ca w normie po3 0,03 skala około 40kg Sump z refugium święcone 12/12. Obsada yelow borsuk deaardjini gamma loreto doktorek 2 błazny bicolor i jednej nazwy nie pamietam ale mała rybka karmione 3 kostki nutri dziennie Moim zdaniem kh masz za wysokie. Ja bym obniżył kh do 8 i dał bakterie probiotyczne, niestety przy wysokim kh probiotyka nie zadziała. I wydaje mi się że trochę za dużo karmisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach