mlodyvip Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Witam Chciałem zapytać kogoś kto już to przerabiał czy takie zestawienie jest odpowiednie do wykonania lampy led, wolę się upewnić zamiast wywalać kase w błoto. 2x Dioda 3W Cool White 9000-12000K biała zimna 8x Dioda 3W Royal Blue 450nm niebieska 2x Dioda 3W Full Spectrum 380-840nm pełne widmo Zrobię dwie listwy po 6 diod pod 2 driverami - MR2002V700 - http://allegro.pl/zasilacz-przetwornica-driver-led-350-700-1000-ma-i7267334719.html Lampa miałaby oświetlać zbiornik 45L aha i czy taki zasilacz jak na foto będzie odpowiedni do tej lampy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) Godzinę temu, mlodyvip napisał: 2x Dioda 3W Full Spectrum 380-840nm pełne widmo po co Ci te diody ? chcesz w zbiorniku hodować glony ? (proponuj zerknąć na inne projekty/firmowe lampy a nie wywarzać otwartych drzwi) są lepsze i tańsze drivery np. Mean Well LDD-700L : https://www.tme.eu/pl/details/ldd-700l/przetworniki-dcdc/mean-well/ zasilacz jest OK (dla 24V daje max 3,5A więc wystarczy na 3 drivery po 700mA) Edytowane 4 Lipca 2018 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mlodyvip Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) ok rozumie że 2 full spectrum zastąpić białymi ? czyli było by 4 białe 8 niebieskich? dzięki za link do drivera. (szkoda tylko że ich nie maja na stanie ) edit: w eltronie je znalazłem Edytowane 4 Lipca 2018 przez mlodyvip (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 Teraz, mlodyvip napisał: ok rozumie że 2 full spectrum zastąpić (...) np: białymi (a zakresów sporo do wyboru) , niebieskimi (480nm) , UV (395nm), albo jedną taka drugą inną - zależy co chcesz osiągnąć (jaką barwę) dlatego napisałem : zerknij na inne lampy i jak świecą (czy Ci się spodoba) bo przy 2 diodach 380-840nm będziesz miał ... różowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mlodyvip Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 nie chciałem za mocno niebieskiego ani sinego, (pewnie dlatego pomyślałem o FS) podoba mi się jasny krystaliczny z lekkim błyskiem niebieskiego. zerkanie na inne lampy na zdjęciach nic nie daje najlepiej zobaczyć na żywo ale takiej szansy jak narazie nie miałem ok. to spróbuję 4 białe 9000-12000 7 royal blue i dodam 1UV dla urozmaicenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 21 minut temu, mlodyvip napisał: najlepiej zobaczyć na żywo pełna zgoda - "namiastkę" można zobaczyć np. na YT 22 minuty temu, mlodyvip napisał: 4 białe 9000-12000 7 royal blue ja bym dał 5 RB i 2 "zwykłe" niebieskie i dodam 1UV dla urozmaicenia taka moja sugestia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mlodyvip Zgłoś Napisano 4 Lipca 2018 ok dzięki zamawiam, przecież nie będę się spierał nie mając doświadczenia hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach