Cześć wszystkim.
Dzisiaj minął tydzień odkąd zalałem swoją (hmm. właściwie to chyba żony...) pierwszą solniczkę Lista obecności praktycznie zgodna z tą z wątku pisanego przed zakupami, czyli:
- Aquael Reef Master
- Grzałka Eheim Jager 100W
- Czyścik Tunze
- Pompa Jebao SW4
- Cyrkulator SEBO(?) - dostałem do zetawy
- Żywa Skała 10kg
- Żywy piasek Nature's Ocean LIVE SAND Aragonite 10kg
- dolewka Aqua Trend Levelautomatic Eye
- Bakterie SEACHEM STABILITY
- sól red sea
- testy pH, kH, NO3, PO4, NO2
Z rzeczy które nie znalazły się w akwie to:
- RO4 DEMI OSMOZA FILTR AKWARYSTYCZNY Z ŻYWICĄ,
- Pompa Aquael Circulator 1000
Do wczoraj koszyki ze standardowymi biobalami, aktualnie wkład filtrujący składa się z
- Sera Siporax 25mm
- Seachem Matrix
- Seachem Phosguard
- Seachem Purigen
- Rowa Carbon
Chyba jednak nie do końca przemyślałem układając to w koszyki. Zastanawiam się czy nie wywalić ich, a w to miejsce umieścić worki na media filtracyjne, np Aqua Medic
W drugiej przegrodzie standardowy bulbulator, na ten moment zostanie, a w przyszłości może coś diy z kostkami lipowymi.
Trzecia przegroda to grzałka i patyki filtracyjne z watą JBL, ale po myślę czy nie dać w ich miejsce siporaxu
Trochę mnie drażni ta płytka zraszająca. Akwarium stoi w sypialni, a bez niej jest prawie bezgłośne. Czytałem że ludzie ją usuwają - nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami?
Muszę też pomyśleć o jakimś chłodzeniu - 10 piętro i okna od zachodu Na razie woda bez włączonej grzałki ma 27 stopni, ale po paru dniach upałów na pewno pójdzie do góry.
Na ten moment świecę 6h niebieskim światłem, a 4 h białym. Reszta to niebieskie "nocne" reefmastera.
Bakterie Seachem Stability leję wg instrukcji. Dzisiaj pierwszy raz zrobiłem test na NO3, wynik pomiędzy 50 a 100 - tak przynajmniej wynika z kolorów. To chyba znaczy że dojrzewa
Pojawiły się też małe, białe robaczki - zasuwają po skale aż miło.