Skocz do zawartości
michu23

pytanko w sprawie panelu filtracyjnego

Rekomendowane odpowiedzi

witam! uruchamiam na dniach panel filtracyjny. panel ma 4 komory. pierwsza na wklad filtracyjny, druga to odpieniek, w trzeciej glony wyzsze, troche skaly a czwarta to pompa zapewniajaca powrot wody do akwa. I wlasnie pytanie co w 1 komorze? chcialem dac gabke na gore a co nizej? prosze o podpowiedzi. dzieki!

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,ja dalem w swoim panelu tylko odpieniacz,grzalke,czujnik poziomu wody i pompe powrotną.Lepiej nie dawaj nic do tej pierwszej komory,chyba ze chcesz sie babrac z czyszczeniem gabki co pare dni.Wiekrzosc osob juz zadnych wkladow filtracyjnych nie stosuje,zresztą napewno ktos sie jeszcze na ten temat wypowie.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli filtracja mechaniczna to tak zbudowana żeby nie zakłócać pracy całego systemu. Ja mam filtrację mech. w postaci jednej warstwy włókniny w koszyczku za odpieniaczem. U mnie 100% wody przechodzi przez odpieniacz więc cała woda zostaje przefiltrowana mechanicznie. O ile wkład się nie zabije syfkiem ale wtedy tylko maleje skuteczność (nie ma innych problemów) bo całość jest w sumpie. Wcześniej próbowałem umieszczać watę w różnych miejscach ale chyba najgorszym był komin - w miarę zabrudzenia wkładu zmieniał się przepływ i poziom w kominie. Częściowym rozw. jest częściowe zasłonięcie przepływu ale i efekt jest częściowy. Każdy(a) musi znaleźć własny sposób, najczęściej po wielu błędach (to odrobina filozofii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem na dnie gabke, na niej warstwe grubego grysu koralowego , znowu gabke a na koniec wate ktora wymienialem co pare dni

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michu 23

Wydaje mi sie, ze najlepiej jak zrobisz tak jak to opisuje Peniek.

Jezeli bedzie potrzeba to najwyzej pozniej dolozysz jakas gabke lub wate, ale taki kawalek, ktory bedziesz mogl latwo wyjac i umyc lub co lepsze - wyrzucic. Jak tam napchasz wiecej rzeczy to nie bedzie Ci sie chcialo tego wyjmowac i czyscic. :)

I jak juz napisal RS : na poczatku powinien stac odpieniacz.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem mniej więcej taki panel jak narysowałem, z tym , że w komorze odpieniacza była jeszcze grzałka - na rysunku sie nie zmieściła. U mnie był mały panel, więc i mała komora pompy co powodowało , że szybko wahał się w niej poziom. Zrobiłem więc jak na rysunku. Ta gąbka była i była co jakiś czas czyszczona - gruba niebieska gabka AM. Szczelina pomiędzy komorą pompy a poprzednią była ok 2 cm. W międzyczasie okazało się, że muszez wykopać z akwa pewnego kraba i poszedł więc do panelu. Aby nie wlazł do komory pompy, to zrobiłem na dole jeszcze taką kratkę z części koszyczka kupionego za 1 zł w sklepie gospodarstwa domowego (na sztućce?) Po jakimś czasie wywaliłem też gąbkę. To rozwiązanie u mnie sprawdziło sie najlepiej, a były różne.

95-panel.jpg

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie panel ma sie tak jak na fotce...

679-panel1.jpg

i jest do zagospodarowania 1 komora...

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z czego są te dziurkowane przegrody, bo jakoś nie bardzo widać, a właściwie widać jakby były stalowe ?

KOmora odpieniacza - jeśli to ma być np miniflotor musi mieć stały, dośc wysoki poziom wody - chyba ok 28-30 cm. Nie wiem czy tak jest. Zobacz , że na moim schemacie ten ważny warunek jest spełniony. POza tym, w wersji mojej musi być co najmniej kikla cm różnicy pomiędzy poziomem wody w akwa a poziomem wypływu z komory odpieniacza. Jest to po to, by przelewająca się woda z akwa przez grzebień wpadała do panelu z odpowiednią siłą i szła na dno a nie od razu do drugiej komory górą. Inaczej odpienianie jest mniej skuteczne. Można dać tak jak u Ciebie siatkę na dole w komorze odpieniacza i dołem przepust do bardzo wąskiej drugiej komory ustalającej poziom wody w komorze odpieniacza - byłoby to bardziej wydajne, bo cała woda przepływałaby przez komorę odpieniacza, potem refugium i komora pompy.

Jakoś Twój panel nie bardzo mi się podoba

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa z plexi... panel wykonany i przetestowany u Jana Szczesnego ktory go wykonal wiec powinno byc wszystko ok. zobaczymy niebawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.