Skocz do zawartości
Harari

AM OL 2x150 czy AM OL 2x150+

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy było jeszcze daleko do zakupów pewny byłem wyboru przyszłej lampy miała być AM OL 2x150 z wymienionymi żarnikami na AM 16K lub BLV 14K. Zadzwoniłem do sklepu i tutaj trochę człowiek zbił mnie z pantałyku ponieważ twierdził iż pomimo zmiany żarników efekt wizualny nie będzie zadowalający. Cały czas myślałem, że wymiana żarników w sposób wystarczający załatwi wybarwienie koralów i efekt ogólny. Dokładnie wiecie dlaczego tak kombinuję jak koń pod górę - wiadomo kasa. Ale zacząłem mocno sie zastanawiać czy po odpaleniu nowego zbiornika nie będę wściekał się na siebie, że nie kupiłem lampy z plusem. Podpowiedzcie co o tym sądzicie ?

PS.

Dodatkowo mąci mi w głowie ostatnia dyskusja na temat żarników PS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

sam ostatnio zmienilem ol na ol+ i powiem szczerze jest lepiej

a i fajna sprawa bo nowy ol+ ma wywalony na zewnatrz statecznik

do T5 a co do ceny to nie jest juz az tak duza rożnica zwykly ol 2x150W kosztuje 1440 zł a nowy ol+ 2x150W + 2x54W kosztuje 2100 zł tylko ze ich nie ma i nie wiadomo kiedy beda a starego typu niepolecambo czesto przegrzewaly sie i padaly stateczniki do T5

ewentualnie mozna kombinowac cos samemu dolozyc do zwyklego ol ale to juz inna bajka

u mnie nad percula 90 teraz jest 150W am 16K i 4 szt 24W T5 2szt ati i 2 szt arcadii i uwazam ze jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Harari!

Jezeli ten + oznacza, ze w lampie poza HQI jest jeszcze T5 to nie ma co sie zastanawiac.

Chyba, ze chcesz T5 dolozysz osobno. Ale T5 potrzebujesz.

Moimi nastepnymi zarnikami beda BLV 14K.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam OL 1x150+ zalozylem zarniki PS, i jak wylacze T5 to w akwa IMO jest zbyt zolto (pomimo zarnika PS).

OK. jest roznica w cenie pomiedzy "plusem" a "bez plusa", ale sorry - alternatywa jest DIY. Ja bym sie nie zastanawial.

Druga sprawa, jak masz tylko HQI to masz ON-OFF, albo full swiatla, albo wcale.

U mnie T5 swieca 3 godziny dluzej przed i 2 godziny po HQI.

A w lato gdy temepratury sa lekko niebezpieczne, wylaczenie HQI daje efekt, a T5 nadal swieca i w akwa nie jest ciemno np. przez 3 tygodnie.

@Harari, ja wiem ze wyjac z kieszeni ponad 2k zl to troche boli, ale to jest jednorazowy wydatek.

A zarniki i swietlowki to bedziesz wymienial niezaleznie od lampy jaka bedziesz posiadal.

EDIT:

Jezeli ja bym stal przed alternatywa czy OL 2x150 czy OL 2x150Plus, to bym .... poczekal, dozbieral pieniazkow i kupil Plus`a.

U mnie T5 swieca 13 godzin, HQI 8 godzin, jak pisalem start HQI po 3 godzinach od startu T5.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uwagi klamka zapadła. AM OL 150 + leży już w pokoju i czeka na montaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiles ta z jednym HQI i T5 24W?

Bo cos pisales o 2xHQI 150W i T5 54W. Sadzilem, ze takie masz wymiary baniaka, ze taki rozmiar lampy jest potrzebny.

Czy kupiles ta o ktorej pisales na poczatku, a powyzej to tylko taki "skrot myslowy"?:D

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem 2xHQI 150W i 2xT5 54W. Świeci super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz czekamy na fotki :D swiatelka i baniaka ze swiatelkiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na fotki baniaczka niestety trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, brakuje jeszcze kilka drobiazgów ze sprzętu, szafki (właśnie nad nią pracuję),zbiornika i skały którą musimy dokupić (na niej będzie dojrzewał nowy zbiornik)

To co mamy w chwili obecnej wygląda tak:

1170-img_6520.jpg

Oświetlenie to 5x T5 39W.

@Bizonik

Lampa ma statecznik wyprowadzony na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i fajnie :D

Troche sporo sprzętu widać, ale rozumiem że nie było wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sprzęt mocno szpeci i to między innymi zaważyło na przeprowadzce do większego i przede wszystkim z sumpem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.