Skocz do zawartości
Paskud097

Stosunek no3 do po4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam podczas ostatnich testów okazała mi się dziwna przypadlosc mianowicie miałem no3 na poziomie 25 a po4 tylko 0.04 testy salifert no3 i redsea po4

Może to być spowodowane małą ilością bakterii w zbiorniku które odpowiadaja za rozkład no3?

Skok mogl być chwilowy babka zaczęła kopać obszar gdzie wcześniej było cyjano jakieś 40% powierzchni baniaka i no3 mogło skoczyć ale proporcja dziwna

Zbiornik 30l

Interesują mnie również bakterie w innym pojemniku niz biodigest bo jedna ampulke bym na 8 razy musiał rozkładać, chodzi o to żeby mogly być zamknięte i stać w lodowce (jakieś dobre)

W kaskadzie mam ok 0.6l siporaxu i do filtracji używam waty wymieniam co 3 doby aktualnie mam zamiar przejść na 2 doby

Miałem również dosyć duzy wysyp cyjano, podmienilem raz 6l wody potem kolejno tydzień po tygodniu po 3l

Cyjano zdaje sie wracać (widoczne głównie na szybach)

Nawrot moze byc spowodowany wysokim no3? Mam nadzieję ze bardziej się nie rozwinie

Po testach wyszło że miałem ogromny brak w magnezie 800mg i wapno 220mg

Aktualnie rozrobilem i leje ballinga żeby podnieść

Co mogło spowodować taki spadek? Obsady koralowej wielkiej nie mam, czy cyjano mogło aż tak mocno pozrec te parametry? Kh 8.3

Świece 9h (2h niebieskie początek i koniec oraz 7h pelne)

Lampa od sirius nano

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak długo jest zalane to akwarium ?

Moge polecić Ci biogro. U mnie świetnie poradzily sobie z no3, osadem.

Wate w takim litrażu najlepiej wymieniaj co dziennie. Może poziom no3 jest spowodowany przez trzymanie tej brudnej waty.

Duże te braki. W jaki sposób wykonałeś test ?

Sprawdź zasolenie i powiedz tez jakiej soli używasz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.