Skocz do zawartości

Historia edycji

waldi447

waldi447

Cześć, mam pewien problem z podmianami. Na początku do automatycznej dolewki lałem samo RODi, ale w zbiorniku zaczynało mi spadać zasolenie z samej wyparowanej wody wydawało mi się że sól powinna zostać. Zacząłem solić wodę w podmiance i za jej pomocą co tydzień wymieniam 10% + to co przez tydzień paruje, po podmianie leje na full , solę i tak zasolenie trzymało się ok. Zaczęły za to lecieć mi Ca i Mg. Pytanie czy taka solanka w automatycznej podmiance traci swoje wartości przez ten tydzień i dlatego leci mi Ca i Mg. W akwa mam narazie korale miekkie i 2 euphylie malutkie szczepki, wiec raczej nie powinno pobierać mi aż tak wiele że w 2tyg między testami spadło o 20 ppm.  W atumatyczne dolewce mam grzałkę i pompe cyrkulacyjna które działają non stop. Dodam że poza solą nie dodaje jeszcze nic do zbiornika, sól to Red Sea za chwilę  przechodzę na Red Sea Pro coral. Sama sól zapewne mi nie pomoże więc chyba będę zmuszony ruszyć z ballingiem lub reaktorem wapnia. Wyniki z ostatnich pomiarów No2-0 , No3- 0, kh- 7 , Ca 340 Mg 1120. Po4 0

waldi447

waldi447

Cześć, mam pewien problem z podmianami. Na początku do automatycznej dolewki lałem samo RODi, ale w zbiorniku zaczynało mi spadać zasolenie z samej wyparowanej wody wydawało mi się że sól powinna zostać. Zacząłem solić wodę w podmiance i za jej pomocą co tydzień wymieniam 10% + to co przez tydzień paruje, po podmianie leje na full , solę i tak zasolenie trzymało się ok. Zaczęły za to lecieć mi Ca i Mg. Pytanie czy taka solanka w automatycznej podmiance traci swoje wartości przez ten tydzień i dlatego leci mi Ca i Mg. W akwa mam narazie korale miekkie i 2 euphylie malutkie szczepki, wiec raczej nie powinno pobierać mi aż tak wiele że w 2tyg między testami spadło o 20 ppm.  W atumatyczne dolewce mam grzałkę i pompe cyrkulacyjna które działają non stop. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.