Skocz do zawartości
Hoom

Szary glon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem glon ale tak naprawdę nie wiem co to jest i niestety nie mogę sobie z nim poradzić.  Mam akwarium około 6 miesięcy a ten glon od dwóch. Wszystko mam na zero no3 , PO4 itd . Zasilenie 24 , leje tylko wodę z filtra odwróconej osmozy , mam auto dolewkę wiec zasilenie nie skacze . Od miesiąca nie leje żadnych bakterii . Od początku nie robie żadnych podmian . Próbowałem skręcić czas świecenia nic nie dało . To coś jest nawet pod filtrem gdzie jest mało światła . Wyglada to na szare , gęste coś , siada to tylko do połowy głębokości akwarium i wyglada to podobnie do foli bąbelkowej bo w tym siedzą bombelki powietrza . Najgorsze ze siada to wewnątrz korali i poprostu je wykończa . Na dole akwarium wszystko wyglada super , zoa które jest na samym dole nawet nie ma śladu tego czegoś . Proszę o pomoc bo niestety sam sobie z tym nie poradzę a tak to wyglada . 

https://youtu.be/Z0OceaTKxe8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki już zaczynam walkę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i Dino widać tylko coś  na pudelku ale czasami warto codziennie wyczyścić szyby z nalotu i powinno ustąpić

:) 

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyszcze szyby codziennie . Specjalnie zostawiłem brudne na 3 dni by lepiej było widać co to jest . Najgorzej jest w koralach bo siada to na wszystkim a tam nie wyczyszczę . Narazie zaciemnilem na 3 dni i ostro leje bakterie i wymieniłem węgiel na nowy . W trakcie zaciemnienia szyby idealnie czyste . Zobaczymy co będzie jutro jak włączę światło 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dwa tygodnie walki i dino znikło ale pojawiły mi sie okrzemki . Czy to jest normalne , czy jak znów zacznę mocniej świecić to nie wróci mi dino . Proszę o poradę co najlepiej zrobić teraz . Dino zwalczałem lejąc bakterie i świecąc tylko niebieskim światłem . Dziś dlaczylem białe na 10% przez 4 godziny na dobę 

https://youtu.be/Jgbc_Mc6uqw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.