Skocz do zawartości
miśku

Restart zbiornika a plukanie skaly

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisalem w innym watku akwarium umarlo wvniku najprawdopodobniej elektrolizy wody i doladowania jej tlenkiem miedzi.

W orzeciagu paru godzin padło niemalże całe życie.

Obecnie woda z akwatium zostala wypompowana

Bylo kupe padlego robactwa...

Jednak przy spuszczaniu wody i wyjmowaniu skaly zauwazylem ze dalej po niej biega dosc żwawo sporo żyjątek - kielzy widlonogow etc.

Zastanawiam sie nad jej ponownym użyciem.

Jako ze calosc twgo dramatu (odzialywania pradu z zasilacza 4.35A) trawla ok 45 min, a woda pare godzin pozniej zostala podmieniana i podlaczony zostal wegielbyc... moze cos z tej skaly jeszcze będzie.

Oczywiscie protekcyjnie wymocze ja w ro, aby pozbyc się trupów oraz byc moze wchloneletej miedzi i chloru.

Tylko czy to cos da?

I ile ja moczyc?

Niby w akwarium nawet jeśli zaszla dysociacja i fakt rozjechaly się w kosmos pierwiastki to przeciez nic oprocz tej miedzi ze wtyczki i pierwiastkow które sa w soli sie nie wytworzylo...

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie plukal, zalej skale solanka niech sie z tydzien pokreci i zrob testy icp. Jesli wchlonela miedz wyjdzie w tescie. Jak wypluczesz w rodi to ubijesz zycie ktore zostalo i ponowny start bardzo sie wydluzy. Po za tym w ciagu 45 minut skala nie powinna nic wchlonac, raczej to nie miedz zabila obsade a napiecie w wodzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skala strasznie śmierdziala
Tak jak na poczatku gdy ja plukalem jako sucha w ro
Teraz juz po paru chwilach w ro jest w miarę git
Moze poplucse ja krocej i zrobie te testy
Bskterie w srodku skaly nie powinny tak szybko zemrzec z czystej rodi...

Jeszcze po katastrofie zostal piach...
Na razie jest w solance co zbralo mi na niego ro.
Ale truparnia w nim jest troszkę...
Plukac z trupkow i zalac ro i potem solanka z bakteriami?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

problem polega na tym że bez zobaczenia (na własne oczy) i powąchania ... to tylko wróżenie - sam musisz ocenić czy się nadaje czy nie

zrób testy na miedź to trochę rozjaśni sytuację

10 godzin temu, miśku napisał:

Plukac z trupkow i zalac ro i potem solanka z bakteriami?

płukać ale w wodzie z podmianki od kolegi a po jakimś czasie zrobić testy - nic innego/lepszego nie wymyślisz

płukanie w RO dobije to co tam przeżyło - więc wtedy traktuj skalę jako martwą ... a wtedy  .. to masz 2-3 mieś płukania by ją "zresetować"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.