Skocz do zawartości

Historia edycji

Marti701

Marti701

Godzinę temu, Przemek napisał:

No to jeśli dyskutujemy to rozmawiajmy o faktach i konkretach :-) Gdyby dozowniki akwarystyczne używały pomp z silnikami krokowymi z tysiącem kroków - to byłoby coś :-)

Zazwyczaj to około kilkudziesięciu kroków - minimalny ruch ograniczony jest do pojedyńczego kroku - stąd zazwyczaj podana dokładność to 0.1ml (choć i tak nie jest ona powtarzalna)

W przypadku stacji Kore (5th/7th) - to 0.01ml - przy dawce 0.04ml dozuje dokładnie jedną kroplę.

Wideo w załączniku - widać powtarzalność w dozowaniu każdej kropli płynu(0.04ml - taka ilość ustawiona jest na aplikacji)

Obejrzałem film i potwierdzam to co pisałem wcześniej. Ta pompa dozuje niedokładnie. Po każdym dozowaniu poziom wody na wylocie jest inny, raz jest na równi, następnie kropla wystaje poza, a przy następnym dozowaniu jest 1 mm przed. Ale takie są uroki pomp z silnikami DC.

Marti701

Marti701

No to jeśli dyskutujemy to rozmawiajmy o faktach i konkretach :-) Gdyby dozowniki akwarystyczne używały pomp z silnikami krokowymi z tysiącem kroków - to byłoby coś :-)

Zazwyczaj to około kilkudziesięciu kroków - minimalny ruch ograniczony jest do pojedyńczego kroku - stąd zazwyczaj podana dokładność to 0.1ml (choć i tak nie jest ona powtarzalna)

W przypadku stacji Kore (5th/7th) - to 0.01ml - przy dawce 0.04ml dozuje dokładnie jedną kroplę.

Wideo w załączniku - widać powtarzalność w dozowaniu każdej kropli płynu(0.04ml - taka ilość ustawiona jest na aplikacji)

Obejrzałem film i potwierdzam to co pisałem wcześniej. Ta pompa dozuje niedokładnie. Po każdym dozowaniu poziom wody na wylocie jest w inny, raz jest na równi, następnie kropla wystaje poza, a przy następnym dozowaniu jest 1 mm przed. Ale takie są uroki pomp z silnikami DC.

Marti701

Marti701

no zależy do czego porównujemy.

Porównywanie Kore 5th do np. Jebao czy innych chińczyków to jak porównywanie pomarańczy do jabłek - to są zupełnie inne produkty.

Zarówno funkcjonalność(sposób sterowania)czy też wbudowane funkcje - automatyczna dolewka, pomiar temperatury, podmiana wody, współpraca z mieszaczem magnetycznym czy też dokładność to są zupełnie dwie różne sprawy. 

Dodatkowo - jeśli ktoś używa dozownika do ballinga - to możliwość podzielenia dobowej dawki na 144 dawki(co 10 minut) jest szalenie istotną rzeczą - dzięki temu dozowany bufor podawany jest "gładko" i nie ma efektu "piły" - drobnych skoków alkaliczności co godzinę(przy zazwyczaj maksymalnej ilości dozowań - czyli 24 na dobę).

Dodatkowe programy jak C5/C11 - umożliwiają dozowanie płynów(bufor, pokarmy) np. tylko w dzień(gdy konsumpcja ca/kH jest największa ) lub pokarmów tylko w nocy - wtedy gdy korale "żerują". Oczywiście - można je wcześniej wymieszać używając Magnetic Stirrera ;-)

Ja porównasz do pomp typu Grotech/Fauna Marin - to takie Kore 5ht Starter Edition jest w porównywalnej cenie.. GHL - jak podejrzewam wyjdzie jeszcze więcej.. 

Obejrzałem film i potwierdzam to co pisałem wcześniej. Ta pompa dozuje niedokładnie. Po każdym dozowaniu poziom wody na wylocie jest w inny, raz jest na równi, następnie kropla wystaje poza, a przy następnym dozowaniu jest 1 mm przed. Ale takie są uroki pomp z silnikami DC.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.