Skocz do zawartości
AmonS

Kolejność zapalania świetlówek, dobór czasu i mocy...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zbiornik sps 240l (120/40/50h). Mam kilka lamp/kanałów i potrzebuję pomocy w zaprogramowaniu programatorów czasowych. 

Nad akwarium mam:
- 2x39w (ATI Blue+)

- 2x54w (Ati Blue +) 

- 2x54w (Ati Coral i Ati Purple)

- belka slim leddy 36w actynic (aquael)

świetlówki 54w mogę pozamieniać w lampie kolejnością np żeby zapalała się Blue + z coral i druga blue + z purple...

I teraz potrzebuję pomocy w ustaleniu co i kiedy ma się zapalać aby stworzyć jak najlepsze warunki dla sps (głównie acropora).

Myślę o czymś takim:

12:00-24:00 leddy slim

13:00-23:00 2x39w (blue+)

14:00-22:00 2x54w (blue +)

15:00-21:00 2x54w (coral i purple)

Czyli 6h przy pełnej mocy 294w t5 + 36w led...

Czy takie świecenie jest ok? Czy lepiej coś zmienić? Jak Waszym zdaniem powinno to wyglądać? 

PS: lampy i ledy są on/off więc kombinowanie z wschodami i zachodami i procentowymi zmniejszaniami mocy odpada, niestety :x 

b92d252d1cb9323c7717535c6689f494u1709a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze coś dużo tego światła :) Ostatnio gadałem z gościem co trzymał SPSy ale litrów do Watów było na odwrót :) 

Druga kwestia nie masz za niebiesko? te dwie ATI coral + są jaśniejsze od blue+ ale i tak mi się wydaje że chyba trochę za mocno w tych pasmach... masz foty?

co do tematu- jest ok jeżeli chodzi o wschód i zachód, ja u siebie mam na koniec dnia więcej actyniki żeby ładnie fluo wychodziło na wieczór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

U mnie wychodzi 0.95w/l z czego 480w w t5 72w w led (do wybarwienia tylko) wszystko rośnie aż miło. U mnie w pełnym świetle to 7,5h 10h ledy plus 2 T5 niebieskie, 12h same led.
Czasami za dużo światła rodzi tylko problemy.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wychodzi ok. 1.38w/l ale jak czytałem różne tematy to jedni mają od 0.8 a inni aż 1.6 więc u mnie tak wyśrodkowane :x do tego nie mam jakichś markowych lamp więc i odbłyśniki tak dobre nie są :( No i samo światło ... może być 2w/l ale z kiepskich ledów a 1w/l dobrej jakości i efekt może być podobny :x 

36 minut temu, pecetowiec napisał:

Druga kwestia nie masz za niebiesko? te dwie ATI coral + są jaśniejsze od blue+ ale i tak mi się wydaje że chyba trochę za mocno w tych pasmach... masz foty?

efekt wreszcie mi się podoba, wcześniej miałem zamiast coral i purple 2x całkiem białe i było tak bezpłciowo :x 

teraz efekt jest taki - przy pełnym komplecie:

12751284_IMG_20180828_142238.jpg

Fotka jak zwykle kalkulatorem robiona więc jakość nie odda kolorów a do tego okno się odbija :x 

Dla porównania filmik zrobiony przy pełnej mocy ale jak jeszcze nie było belki led:

Wydaje mi się, że po dołożeniu ledów zrobiło się tak bardziej "morsko" ale to tylko dla oka lepiej ...

Mi natomiast zależy teraz mniej na tym jak to wygląda a bardziej na wzroście i kondycji spsów... Czytałem ostatnio kilka tematów i dla korali im więcej niebieskiego w lampie tym lepiej... No i ten czas świecenia pełną mocą... Dziś rozmawiałem z 2 osobami i oni świecą pełną mocą jeden 8h drugi 8,5h... @laszek 7,5h pełną mocą... 
Tak więc zastanawiam się czy i u siebie nie zwiększyć czasu świecenia pełną mocą... 

b92d252d1cb9323c7717535c6689f494u1709a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.