bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam Czy może ktoś powiedzieć czy dobrze dobrałem Ledy. Jak wymieszać wschód/zachód-główne w 2 szeregach. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Ciężko odpowiedzieć bo nie wiadomo co chcesz uzyskać, z mało informacji poza tym pomyśl nad cree przerabiałem już temat power ledów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 14 minut temu, Paragon napisał: Ciężko odpowiedzieć bo nie wiadomo co chcesz uzyskać, z mało informacji poza tym pomyśl nad cree przerabiałem już temat power ledów Lampka ma być do 42l z miękasami,ew. lps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Jak sie upierasz przy power led to polecam tak: - 10000-20000 K - Białe (2-3szt) - Royal Blue - (9-10szt) Uv wszystkie które miałem z Power Led się potopiły prędzej czy później, trafiałem chyba na jakieś słabe ale znudziło mi się wymieniać co 2 tygodnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 spoko zastanów się nad Cree XPE poczytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 to jak byś to złożył z cree? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) Cree są bardziej elastyczne, dał bym 8szt Cree RB i 2szt Cree Cold White, cree mają to do siebie że pracują na prądzie 350-1500mA (1-5W), czyli możesz dać drivery 700mA i będą pracowały jak 2-3W, dasz 1500mA będzie lekko ponad 5W (sprawdzałem ), chociaż zalecają dawać 1200mA maks będą bardziej żywotne, chociaż testowałem na 1400mA i były chłodne Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Paragon (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 taki da rade na RB ?https://allegro.pl/zasilacz-led-driver-650ma-6-10x3w-18-34v-i6693166110.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 lepiej MW https://allegro.pl/driver-led-mean-well-apc-16-700-9-24v-700ma-i7352320008.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) 8 minut temu, Paragon napisał: lepiej MW https://allegro.pl/driver-led-mean-well-apc-16-700-9-24v-700ma-i7352320008.html ten jeden da rade na te 10 diód? Dioda LED CREE XP-E 3W COOL WHITE 30000K x2 Dioda LED 3W CREE XP-E Royal Blue 450-455nm 20mm x8 Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez bullmaster9 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 chodziło mi o markę bardziej, moc dobierasz pod diody jak chcesz 10szt 700mA to przydało by się około 40W czyli coś takiego: - https://allegro.pl/driver-led-lpc-35-700-35w-700ma-9-48v-ip67-i7413313314.html dodatkowo na nitkę nie możesz dać więcej nić generuje zasilacz czyli jeżeli zakres generowany to maks 48V Cree przy 700mA pracuje na jakichś 3,3V czyli na nitkę możesz dać 13-14 diodek w twoim przypadku wszystkie , ale zrób dwie nitki na RB i CW oddzielnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Dziękuję chyyyba już wszystko wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 spoko ja testowałem z luxometrem (niestety miernika PAR nie mam) i Cree wypadają lepiej niż Power Ledy dlatego kolejną lampę buduję na Cree Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gr4b3Q Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 (edytowane) 51 minut temu, Paragon napisał: spoko ja testowałem z luxometrem (niestety miernika PAR nie mam) i Cree wypadają lepiej niż Power Ledy dlatego kolejną lampę buduję na Cree akurat pomiar LUX w zakresie spektrum które nas interesuje średnio ma sens bo pomiar ten słabo mierzy kolor niebieski i czerwony a z kolei podbija "środek" spektrum widzialnego czyli zielenie. Luxometry skonstruowane są tak aby mierzyły jasność tak jak odczuwa ją ludzkie oko więc zakresy krańcowe są zaniżane a podbijany jest środek. Większe wskazania na luxometrze niekoniecznie oznaczają że dioda jest lepsza Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Gr4b3Q (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 1 minutę temu, Gr4b3Q napisał: akurat pomiar LUX w zakresie spektrum które nas interesuje średnio ma sens bo pomiar ten słabo mierzy kolor niebieski i czerwony a z kolei podbija "środek" spektrum widzialnego czyli zielenie. Luxometry skonstruowane są tak aby mierzyły jasność tak jak odczuwa ją ludzkie oko więc zakresy krańcowe są zaniżane a podbijany jest środek. Większe wskazania na luxometrze niekoniecznie oznaczają że dioda jest lepsza dokładnie tak jak piszesz, ale jak wspomniałem nie mam miernika PAR jak będę miał to zweryfikuję, ale wydajność świetlna jest wyższa poza tym wszyscy producenci lamp pchają do swoich lamp Cree oni mierniki pewnie mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 A macie namiar na te ledy? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Paragon Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 https://pl.aliexpress.com/item/10x-5W-Cree-XTE-XT-E-High-Power-LED-Emitter-Diode-Cool-White-Warm-White-Neutral/32658561608.html?spm=2114.13010708.0.0.174f5c0fYJXXTR Pierwszy komentarz z góry to mój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bullmaster9 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2018 Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach