21 minut temu, sevi74 napisał:A może by tak zamiast męczyć te stworzenia które już tam masz trzeba było najpierw troszkę o zakładaniu akwarium morskiego poczytać ? Nie chcę ci prawic morałów ale jak na 25 lat akwarium słodkowodnego to strasznie to wszystko nerwowo robisz.Po co tyle podmian.Skoro wszystko żyje to daj temu czas i nie rób tyle ruchów na taz.Nie jestem autorytetem ale zanim założyłem pierwsza kostkę to czytałem to forum prawie rok.Mimo wszystko życzę powodzenia bo to super hobby jest
![]()
Panie kolego masz pan rację żeby nie fakt że pierwsza podmiana była związana z faktem 15ppm czyli dawka przekraczająca kilku krotnie dawkę śmiertelną (wiadomo kwestia czasu) w słodkim przyjmuje się o ile dobrze pamiętam że po 4ppm (w zależności od ph) nie ma co ratować a ma być 0 ,więc męczenie a pewna śmierć.. ?? jak dla mnie wybór jasny . Wiem że w akwarystyce morskiej życie jest dużo delikatniejsze na skoki parametrów wody dlatego maksymalnie zadbałem o to by te parametry nie skoczyły gwałtownie , wiadomo nie da się zadbać żeby były identyczne bo jest to nie możliwe .
I zgodzę się z tobą że mój błąd jeśli testy sa rąbnięte ale dopiero pomyślałem tym na końcu , od zawsze w słodkim robiłem testami JBL i nigdy nie było problemu. Poruszyłeś temat akwarystyki słodkiej gdzie nawet czasami się robiło stalą podmianę wody gdy padła filtracja po podani antybiotyków .
Nie zrozum mnie źle ,wiem że masz rację w 100% ale postąpiłem tak żeby nie poszło wszystko w kibel , bo to nie kwestia kilku set zł to idzie odżałować tylko kwestia że to żyje .