Bzyk002 Zgłoś Napisano 3 Września 2018 (edytowane) Witam, w mojej kostce mam już sporo zwierzyny i pomimo podmianek zauważyłem spadek wapnia. Zdecydowałem sie na Balinga Aquaforest czyli Mg, Ca, KH, RMS i CS. namieszałem trzy roztwory jak zaleca AF. - Mg 10g, RMS 25g, Strong K 5ml. - Ca 50g, Strong A 5ml, Strong B 5ml. - KH 80g, Strong C 5ml. 100ml danych roztworów podnoszą kolejno wartości w 100L: KH-2,6dKH Mg-1,2ppm Ca-17,5ppm policzyłem mniej wiecej że w moich 30L+ 10L sump 5ml poszczególnego roztworu będzie podnosiło mi wartości: KH- 0,32dKH Mg- 0,15ppm Ca- 2,18ppm Moje aktualne wartości to: KH-7,3 Mg-1300 Ca-320 Moje pytanie brzmi jak szybko mogę podnieść Ca? ile ppm dziennie? A druga sprawa to czy mogę podnieść tą wartość namieszanym roztworem Ca wraz z Strong A i B? albo namieszać samego Ca i dodawać go dodatkowo do czasu podniesienia Ca? Na początek chce podawać po 5ml z każdego roztworu i będe obserwował jakie jest zużycie. Edytowane 3 Września 2018 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 3 Września 2018 Rozrób sobie samo Ca i uzupełnij spokojnie braki. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 3 Września 2018 A ile mogę podnosić dziennie? bo aktualnie mam 320ppm a chce podnieść do ok 420ppm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 3 Września 2018 Nie przekraczaj 30 na dzień.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 3 Września 2018 dzięki za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 5 Września 2018 Mam jeszcze takie pytanie bo od dłuższego czasu leje linie Sangokai Nutri Basic Nano 1# i 2# i jak teraz zaczołem lać Balinga a w nim jest AF Components Strong to nie przedawkuje czegoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 5 Września 2018 Mam jeszcze takie pytanie bo od dłuższego czasu leje linie Sangokai Nutri Basic Nano 1# i 2# i jak teraz zaczołem lać Balinga a w nim jest AF Components Strong to nie przedawkuje czegoś? Strongi af powinno stosować się z ballingiem af. Jest to uzupełnienie o mikro. Na 1l dodaje się kolejno 5ml danego strongu. Z własnego doświadczenia powiem że przy takim dawkowaniu może wyjść nadmiar jednych mikro i niedobór innych.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 6 Września 2018 no tak, Balinga mam namieszanego z "Strongami" ale teraz pytanie czy przestać lać Sangokai i zostawić tylko Balinga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach