14 godzin temu, goclik napisał:A jak się sprawdza oświetlenie? Bardzo się grzeje? Pytam ponieważ po Twoim temacie zacząłem zastanawiać się nad taką samą żarówką - litraż podobny. Wspomniałeś że wymieniłeś czerwone diody - ciężko było to zrobić? Możesz zamieścić zdjęcie uchwytu? Dzięki z góry za odpowiedź i ewentualne zdjęcie.
Po wymianie Led'ów, z kolorów jakie daje lampa jestem zadowolony. Co prawda żałuję, że nie dałem z jednej diody UV, ale będzie okazja jak któraś padnie A jeśli chodzi o grzanie przez lampy, to przy tej wysokości nad taflą wody praktycznie nie występuje.
Co do samej wymiany to sprawiło mi to trochę kłopotu i udało się też trochę przypadkowo. Najpierw próbowałem je odlutować, ale nie bardzo chciały się ruszyć (średni ze mnie elektronik), ostatecznie wziąłem do ręki obcęgi i rozwaliłem je na kawałki, na końcu została mała metalowa podstawka z takim wystającym trzpieniem, który chciałem odciąć przy pomocy dremela i tarczy ciernej, ostatecznie jak dochodziłem do połowy cięcia to cała metalowa podstawka odpadała sama, prawdopodobnie przez nacisk połączony z rozgrzaniem i tym samym następowało przypadkowe odlutowanie Podejrzewam, że ktoś z większym doświadczeniem w lutowaniu by sobie poradził samą lutownicą.
Mocowanie mam tymczasowe (dlatego takie paskudne), docelowe będzie podobne tylko nie będzie trytytek (opasek zaciskowych) i wszystkie kable będą biegły w środku uchwytu. Docelowe mocowanie będę robił jak tylko stwierdzę, że lampy wiszą tak jak trzeba, bo dołożyłem jeszcze stare małe T5, w dodatku jedyne mocowania linek jakie miałem, to pod linki 3mm, więc dużo za dużo jak na taką małą lampkę.
Samo mocowanie to połączenie profila aluminowego (w tej chwili stalowy) i mniej więcej takiego uchwytu do mocowania półek https://www.stolmet.pl/pl/p/Niewidoczne-mocowanie-polek/1238, tylko trzeba pamiętać żeby uchwyt z profilem skleić. Jak zrobię wersję finalną to wrzucę zdjęcie.