Witam, co kilka miesięcy próbuję wprowadzić jakiegoś prostego SPS’a. Ciągle jednak bez powodzenia. Po każdej nieudanej próbie staram się coś zmienić i tak w ciągu roku, po jakichś 4 nieudanych próbach wprowadzenia prostego twardego koralowca w postaci talerzówki pojawiło się w akwarium refugium, pojawił się dodatkowy filtr przepływowy do obniżenia fosforanów, pojawił się reaktor wapnia, dodatkowa pompa cyrkulacyjna oraz suplementacja. Jednak wciąż jest tak, że szczepka montipory po wprowadzeniu nigdy nie pokazała polipa i padała w przeciągu doby.
Zanim kompletnie odpuszczę koralowce twarde zapytam jeszcze tutaj. Czytałem gdzieś, że przy mojej obsadzie, którą widać na zdjęciu twardziele nie będą rosły. Myślicie, że to prawda?
Ewentualnie na co zwrócić szczególną uwagę, co zmienić przed ostateczną próbą? Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Wczorajsze testy wody wypadły tak:
Salifert:
Mg: 1350
Hanna HI83303:
KH: 7,7 dKH
NO3: 0
NO2: 26ug/L (zdumiewające. Ktoś to kiedyś próbował mierzyć? )
PO4 Low Res: 0,01 mg/L
PO4 Ultra Low : 105ug/L (niestety się nie pokrywają, ale ten jest bardziej prawdopodobny)
Ca: >600 (ze względu na brak korali twardych nie ma go co pochłaniać)
Salinity: 1,024
Pół roku temu zrobiłem również testy w laboratorium. W razie czego je załączam. Aluminium.... nigdzie nie znalazłem informacji na temat wpływu tego pierwiastka na życie w wodzie morskiej, ale jest. Trafia do akwarium z górnej zabudowy. Po tych testach zacząłem lać do wody Reef Life System Coral C Trace, Reef Life Iodine, Reef Life Strontium.
Dzięki za sugestie