robertn Zgłoś Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Witam wszystkich, ostatnio mam problem z wyklarowaniem wody trwa to około 1,5 tygodnia - akwarium ma 1,5 miesiąca - parametry w normie - jedynie Kh podwyższone ok 10 ale tak mam od początku zalania i jest stabilne. Gdzie szukać problemu?? Mam pytanie bo może to być problem - niedawno właśnie robiłem podmianę wody ale użyłem gotowej solanki która stoi w zamkniętym wiadrze ze 3 tygodnie. Czy taki czas może powodować w takiej wodzie jakies zmiany i nie powinna być uzyta do podmiany? Czy podmiankę robic tylko na świeżej solance? I co jeżeli to jest powodem braku klarowności wody? Pozdrawiam Edytowane 2 Października 2018 przez robertn (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin Linek Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Jak oczekujesz pomocy to musisz coś więcej o zbiorniku napisać. Jaka filtracja, co masz w środku. W ciemno z informacji, które podałem mogę napisać, że masz młody zbiornik i musisz przeczekać dojrzewanie. Lejesz bakterie/pożywke? Jak inne parametry. Cytuj 140x70x50, Pacific Sun Diuna T5 8x54W, Royal Exclusiv Bubble King 160, 2x Jebao OW-40, AquaTrend DoserOne Evolution, AquaTrend Levelautomatic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 2 Października 2018 pierwsze primo to po co podmianka przy dojrzewającym zbiorniku? Daj mu dojrzeć, zakwit bakteryjny to też normalna sprawa ale tak długo to musi być problem gdzie indziej. Tak jak kolega Marcin pisze więcej informacji jakies zdjecie tez mile widziane. Cyrkulacją możesz pokombinować żeby lepiej napowietrzyć, skieruj pomy na tafle wody, ale najlepiej napisz więcej o zbiorniku, setupie itd Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek92 Zgłoś Napisano 2 Października 2018 (edytowane) 2 godziny temu, robertn napisał: Witam wszystkich, ostatnio mam problem z wyklarowaniem wody trwa to około 1,5 tygodnia - akwarium ma 1,5 miesiąca - parametry w normie - jedynie Kh podwyższone ok 10 ale tak mam od początku zalania i jest stabilne. Gdzie szukać problemu?? Mam pytanie bo może to być problem - niedawno właśnie robiłem podmianę wody ale użyłem gotowej solanki która stoi w zamkniętym wiadrze ze 3 tygodnie. Czy taki czas może powodować w takiej wodzie jakies zmiany i nie powinna być uzyta do podmiany? Czy podmiankę robic tylko na świeżej solance? I co jeżeli to jest powodem braku klarowności wody? Pozdrawiam Wydaje mi się że tylko woda RO może stać dłużej niż tydzień i to najlepiej w zaciemnionym pojemniku/pomieszczeniu. Woda z solą ma w sobie już bakterie z powietrza które mogą spowodować zakwit. Edytowane 2 Października 2018 przez Tomek92 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2018 2 godziny temu, robertn napisał: ale użyłem gotowej solanki która stoi w zamkniętym wiadrze ze 3 tygodnie. tyle czasu nie mieszana solanka ? - jest do wylania zrobić "na zapas" można , ale musi być mieszana cały czas - więc ... lepiej zrobić świeżą np. dzień wcześniej (i mieszać przez noc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertn Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Silva ale dlaczego do wylania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2018 7 minut temu, robertn napisał: Silva ale dlaczego do wylania? odp. jest na forum w kilku tematach ... ps. zrób pomiar Ca i KH o ile ci coś "tej starej solanki " zostało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertn Zgłoś Napisano 2 Października 2018 rozumiem że mam zrobić te testy w tej starej solance? A to zmętnienie może wynikac z użycia tej starej solanki? Pytanie co teraz zrobić? Węgiel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2018 2 minuty temu, robertn napisał: Pytanie co teraz zrobić? Węgiel? doustnie a jeśli wytrącił się węglan wapnia to tylko mechanicznie .. (wata filtracyjna ) 4 minuty temu, robertn napisał: A to zmętnienie może wynikac z użycia tej starej solanki? oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
refish Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Nic nie robic zmniejszyć swiatło , napowietrzać, odpieniacz na mokro ,wata do sampa i poczekaj z 2 tygodnie a węgiel to do pieca jest dobry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Października 2018 pozostaje pytanie czy to zakwit czy "coś" się wytrąciło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
refish Zgłoś Napisano 2 Października 2018 jedno i drugie powinno zejść a Robert n proponuje poczytać to forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertn Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Dzięki za info Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paffcio Zgłoś Napisano 2 Października 2018 Wata powinna pomóc, poczekaj z tydzień i sie zobaczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach