Witam wszystkich
mamy tropikalne akwa w domu i juz od jakiegos czasu przymierzalismy sie co morskiego. Duzo czytamy, a im wiecej czytamy, tym mniej wiemy
zap prosze o pomoc oczywiscie.
Wlasnie klei sie szklo 10mm optiwhite 60x60x60cm bez wzmocnien (na wieksze miejsca nie mamy-londyn..) i teraz tak:
1: w sklepie akwa, gosc od solnych proponuje mi 20kg zywej skaly (kupilam 23kg od babki, ktorej peklo akwarium za 1/6ceny sklepowej-mam nadzieje,ze dobry pomysl, bo babka miala kilka akwa w domu i pieknie 'kwitnace')
2: 9kg zywego piasku
3; filtr.... no wlasnie. proponuje mi karnistrowy fluval filtr na 300l a w nim media: 1 (od dolu) gabka, 2 kamienie zywej skaly, 3 media usuwajace fosforany, 4 drewienko, 5 nic.
mam mozliwosc zamowienia u tegoz samego szklarza sumpa, ale tptalnie nie mam pojecia czy przy tym litrazu sie oplaci, jesli tak, to jaki i jak go zagospodarowac (help?!)
4: powerhead x2 (ma znaczenie jaki? )
5: odpieniacz - tu sugerowal mi fluval
6: oswietlenie: sugerowal fluval marine albo t5 2xblue i 2xwhite :/ i tu +sump potrzebuje najwiecej pomocy, bo planujemy miec miekkie korale, wiec licze na wasza olbrzymia wiedze i laskawe oko
Pacific sun poleca mi ponizsze:
QuoteTriton S 145W Master, która jest z jednym panelem ledwym i ma wymiary
380x190x80mm lub lampę Pandora S 145W, 2x24W, która ma wymiary 600x320x50mm
ale mowiac szczerze koszta sa odrobine powyzej naszego budzetu.
ania
p.s. mam mozliwosc wywiercenia wszystkiego w tym akwa jeszcze, 'nawet serduszek' jak potrzeba
obsada: nie bedzie zadnej przez 8tyg od zalania