11 minutes ago, niwre37 said:poszukaj info na temat siporaksu i Matrixa jaka ma wydajność filtracyjna z litra objętości i wybierz wydajniejszy.(na forum są o tym tematy)
zapewne tylu ilu akwarystów to tyle będzie zróżnicowanych opinii .u jednego to działa lepiej u drugiego tamto a jeszcze o trzeciego będzie bez ceramiki
![]()
siporax ma to do siebie ze można go układać w kolumny przez co zajmuje ponoć mniej miejsca (tylko o tym czytałem nie mam doświadczenia)
ja od kilku lat używam tylko Matrix i nie zamierzam go zmieniać
![]()
Czesc niwre37!
Problem jest w tym, ze dostep do wiedzy jest ogromny, takze wiekszosc ludzi pisze o tym co im sie sprawdzilo, w ich akwariach.
Oczywiscie, ze tutaj, bedzie podobnie, to sa bardzo skomplikowane sprawy, nikt, nawet bedac ichtiologiem i majac dostep do laboratorium, moze sie pomylic.
Takze, chce zebrac tyle informacji ile moge, szczegolnie od doswiadczonych osob.
Nie chcialbym probowac na zywych zwierzetach, ale tak to wyglada na ten moment
QuoteCo do skały w Twoim akwa to wygląda już znacznie lepiej
![]()
Dzieki kazdy dzien to walka
5 minutes ago, @Beti said:a gdzie to wyczytałeś?
Special Blend,Wódka,NitraPhos Minus,+ mnóstwo glonów co jeszcze chcesz tam wlewać?musze się podszkolic coś pominęłam
![]()
Wódka to pożywka tak samo jak Nitra Phosh Minus
Szczerze mowiac to na "reefcentral", chyba jednym z najwiekszym forum slonowodnym, wyczytalem, ze przy dodawaniu bakterii, jest dobrze im dodawac taka pozywke.
Nie bylo tam zadnych informacji o NitraPhos oraz SpecialBlend. Wiec moze robie ogromny blad i bede wdzieczny za jak najszybsze naprostowanie mojego rozumowania