On 12/27/2018 at 12:32 AM, dla syna said:Jak dajesz mrożonki to je płukać musisz. Efekt będzie lepszy. Nie dawaj suchego pokarmu. Jeśli pomiary są właściwe to bardzo ładnie fosforany spadają. Nie masz powodu do narzekania. Co do piany obok odpieniacza, próbował bym ją usuwać ręcznie (gęstym małym sitkiem z plastiku, bez metalu). Może to z powodu GFO się tam zbiera. Można by było powoli zmniejszać ilość tego środka, aż do całkowitego usunięcia. W 6 dni spadły fosforany o 0,16 co daje całkowite wypranie wody w ciągu 2-3 tygodni. Po tym czasie dobrze by było abyś tego GFO miał już mniej niż 50% obecnej ilości. I obserwować co się dzieję z fosforanami. Co do karmienia, to nie zwiększał bym ilości gdyż pokarm zawiera fosforany.
Ok, dzieki, 'on it'
18 hours ago, 12dot12 said:Wtrącę się, bo nie byłabym sobą
srebrzyce tylko za młodu mogą żyć w słodkiej wodzie; im starsze, tym gorzej ją tolerują. Dorosłe nadają się tylko do solanki / wody słonawej. http://www.akwa.aip.pl/index.php/opisy-zwierzat/zwierzeta-morskie/srebrzyca-monodactylus-argenteus/
Do autora wątku - szacun i podziw za wytrwałość w ratowaniu baniaka, ale głównie za to, że się nie załamałeś tylko idziesz do przodu
oby tak dalej!
Grazie! No sily mam, bo widze efekty
Edek (rogatnica picasso / lagoon triggerfish) byl i jest fajny, bardzo odwazny i interaktywny itd.
No, ale dzis przy czyszczeniu szyb dziabnal mnie trzy razy: w palec, w wierzch dloni i w nadgarstek (kiedys tylko palec atakowal, ale calej reki to sie bal).
I to juz nie byly ostrzegawcze dziabniecia, tylko faktycznie bolaly (nie do krwi, ale naskorek naruszyl).
Da sie go jakos oduczyc tego? :d Czy pozostaja rekawice?
Update: Ja sie o palce boje... a wlasnie zauwazylem garbika, ktory ma pol boku rozcharatane... (a podobno garbiki mozna w predator tank miec).
W dodatku wyglada na to, jakby 'cyjano' atakowalo mi żółtka (pokolca)... Bo nie znalazlem zadnej choroby, ktora tak wyglada...
Update 2: żółtek już czysty
Update 3: no to tyle Jakaś diagnoza? Wczoraj plywal, jadl i wygladal normalnie... no na pewno bylo go wiecej...