Cześć i czołem wszystkim!
Po latach planów i marzeń, chyba wreszcie nadszedł czas, kiedy te marzenia i plany uda mi się zrealizować (data rejestracji na forum... 2007 ). Podejść do rozpoczęcia przygody ze zbiornikiem miałem co najmniej 3 - niestety za każdym razem z powodu braku wystarczającej ilości środków (jak to się w trakcie okazywało), pomysł spalał na panewce. To były jednak czasy począwszy od gimnazjum, przez liceum, aż po życie studenckie.
Teraz w końcu finansowo jestem "na swoim" i mogę swoje marzenia realizować.
A marzeniem tym (na początek) jest kostka 40 x 40 x 40. Po przemyśleniu sprawy, z powodu ograniczeń miejsca i zdroworozsądkowego spojrzenia na portfel zdecydowałem, że mój pierwszy zbiornik będzie z kaskadą - brak panelu i brak sumpa. Planowana obsada to LPS, miękasy i 2 nemo + wysokiej klasy ekipa czyszcząca.
No, po tej jakże urzekające historii nadszedł czas na sprawy techniczne i to w tym miejscu Drodzy Forumowicze proszę Was o rady i wskazówki.
1. Szkło OptiWhite 6mm 40 x 40 x 40 - dość ciekawą ofertę znalazłem w sklepie Clarias - czy macie jakieś doświadczenie z tym sklepem? Można brać?
2. Lampa - tutaj mam tak naprawdę największy dylemat. Budżet jaki sobie daję to +/- 400 zł i mam w zasadzie 4 propozycje. Mój faworyt to Sirius Nano Slim 40; inne ciekawe opcje to: Zetlight Horizon ZA1201, NEMOLIGHT AQUA FRESH 18W LED, Jebao Matrix LED AK-60. Będę wdzięczny za KAŻDĄ opinię w tej kwestii.
3. Filtr zewnętrzny Aquael Versamax 3 - w tym miejscu chciałbym prosić o poradę - co wpakować na start, tzn. na czas przejścia cyklu azotowego? Czy sam Siporax i wata wystarczą? A inne związki dodać dopiero, jak do zbiornika wpuszczę jakieś życie?
4. Pompa cyrkulacyjna Koralia Nano 900
5. Odpieniacz - póki co nie planuję, ale docelowo Tunze 9001, który planuję zmieścić w FZN.
6. Grzałka - Jager 75W
7. Salimetr na start, a docelowo refraktometr.
8. Żywy piasek - Nature’s Ocean Live Natural White 4,5 kg - chyba zdecyduję się na żywy piach, taka paczka powinna mi dać na dnie ok. 1-2 cm grubości?
9. RO/DI - tutaj się póki co bawić nie planuję, bo pod kranem miejsca mało, a poza tym przy tak małym baniaku, mogę sobie pozwolić na kopno gotowej wody (ew. opcja wody z Auchana).
10. Sól - Aquarium System Instant Ocean
11. Żywa skała - raczej nie będę przestrzegał 20% i będzie to 9 kg (zakup planuję na erybce).
Z tak skonfigurowanym zestawem planuję wystartować. Bardzo proszę o wszelkie uwagi, wskazówki. Mam właściwie też dość głupie pytanie odnośnie szafki - myślicie, że warto szukać mebla z blatem dokładnie 40 x 40, czy warto mieć te kilka cm po bokach (tylko w sumie po co)?
Pozdrawiam!
Bartek