Skocz do zawartości

Historia edycji

Dephire

Dephire

Witam, czy przejmować się obecnością Al oraz niskim potasem - podnieść do tego min ?

Results_2018_06_22_6067-1.thumb.jpg.51560044cf54eee32488436663cb5e8c.jpg

Dephire

Dephire

Hejka, zakupiłem sobie tydzień temu test ICP od AF i troszkę mnie zaniepokoiły rozbieżności.

Testy wykonane przeze mnie

Po4: 0.01 test mała hanna 

Zasolenie: 34ppt - refraktometr z kompensacją , kalibrowany płynem Saliferta oraz porównany z Profesjonalnym refraktometrem w sklepie Akwarystycznym

MG: 1310 test AF

CA:430 test AF 

K: 380 test Colombo

KH: 8.7 mierzone hanna

Patrząc na wyniki ICP rozbieżności są bardzo duże , dziwi mnie ogromna różnica w KH i PO4 gdzie testowane hanką  a nie kropelkowym testem ( fiolki płukane RO , czyszczone papierowym ręcznikiem żeby nawet odcisk nie został, również zakrętki płukane) .  Kolejne obawy co do Potasu bo wynik ICP - 325 więc dosyć nisko a w colombo 380 więc w normie i nic nie lałem bo wynik się zgadza...

Widze równiez przekroczony Al jak dobrze kojarze to Glin ? i czy mam się tym martwić ?

Bądź tu teraz mądry i pisz wiersze... dolewać czy nie dolewać a jak dolewać to ile bo na kropelkach się zgadza, kupowanie testu ICP co tydzien lub dwa to zgrubsza przesada:/

Miał ktoś podobny problem z takimi rozbieżnościami ? Jakies sugestie ?

Dephire

Dephire

Hejka, zakupiłem sobie tydzień temu test ICP od AF i troszkę mnie zaniepokoiły rozbieżności.

Testy wykonane przeze mnie

Po4: 0.01 test mała hanna 

Zasolenie: 34ppt - refraktometr z kompensacją , kalibrowany płynem Saliferta oraz porównany z Profesjonalnym refraktometrem w sklepie Akwarystycznym

MG: 1310 test AF

CA:430 test AF 

K: 380 test Colombo

KH: 8.7 mierzone hanna

Patrząc na wyniki ICP rozbieżności są bardzo duże , dziwi mnie ogromna różnica w KH i PO4 gdzie testowane hanką  a nie kropelkowym testem ( fiolki płukane RO , czyszczone papierowym ręcznikiem żeby nawet odcisk nie został, również zakrętki płukane) .  Kolejne obawy co do Potasu bo wynik ICP - 325 więc dosyć nisko a w colombo 380 więc w normie i nic nie lałem bo wynik się zgadza...

Widze równiez przekroczony Al jak dobrze kojarze to Glin ? i czy mam się tym martwić ?

Bądź tu teraz mądry i pisz wiersze... dolewać czy nie dolewać a jak dolewać to ile bo na kropelkach się zgadza, kupowanie testu ICP co tydzien lub dwa to zgrubsza przesada:/

Miał ktoś podobny problem z takimi rozbieżnościami ? Jakies sugestie ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.